Bajet Operasi Pemandu Hanya RM40 Juta Bukan RM729.4 Juta - Idris Jala - Semasa | mStar

Bajet Operasi Pemandu Hanya RM40 Juta Bukan RM729.4 Juta - Idris Jala

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan CEO Unit Pengurusan Pelaksanaan dan Penyampaian (Pemandu), Datuk Seri Idris Jala berkata Jumaat, adalah tidak benar dakwaan pihak pembangkang yang mengatakan pakar runding yang dilantik oleh Pemandu dibayar sebegitu banyak daripada bajet operasinya yang kononnya berjumlah RM729.4 juta.

Sebaliknya kata Idris, pakar runding yang dilantik oleh Pemandu dibayar menggunakan peruntukan dari bajet RM40 juta yang mana jumlah itu juga digunakan untuk kos-kos lain seperti kos tenaga kerja, pembayaran aset, seminar dan bengkel, kos menjalankan kajian, logistik, perjalanan staf dan juga kos pengurusan media.

Kata Idris, dakwaan kononnya bajet operasi unitnya yang mencecah RM729.4 juta adalah 1,822 peratus digembar-gembur.

Jelas Idris, peruntukkan bajet untuk Pemandu hanyalah RM40 juta manakala bajet operasi NKRA ialah RM334 juta dan NKEA RM355 juta.

Kata Idris, beliau perlu menjelaskan bahawa bajet operasi untuk NKRA dan NKEA diletakkan bukan di bawah JPM semata-mata tetapi di beberapa buah kementerian yang lain. Oleh itu, bajet ini dipecah-pecahkan mengikut keperluan kementerian yang terlibat.

Idris membuat penjelasan itu dalam satu kenyataan bagi menjawab dakwaan ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong baru-baru ini bahawa kononnya Pemandu yang diketuai oleh Idris menggunakan sebahagian besar daripada bajet operasinya yang berjumlah RM729.4 untuk membayar khidmat pakar runding daripada luar negara.

Artikel Sebelum

Awas Tiket Palsu Piala Malaysia...

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.