Qazaf : Anwar Diarah Fail Afidavit - Semasa | mStar

Qazaf : Anwar Diarah Fail Afidavit

KUALA LUMPUR: Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim diarahkan untuk memfailkan afidavit balasan berkaitan bantahan awal tiga responden berhubung rayuan supaya pihak pendakwa syarie mendakwa bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan atas tuduhan qazaf.

Ketua Pendaftar Mahkamah Syariah di sini, Abdul Ghani Kefli pada prosiding pengurusan kes di kamarnya pada Khamis, memerintahkan supaya perkara itu dilakukan pada atau sebelum 18 November ini.

Tarikh itu ditetapkan seleas Abdul Ghani menerima notis permohonan pada 14 Mei lalu daripada tiga responden iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mejar Jeneral (B), Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain dan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali.

Semua mereka merupakan pemohon dalam kes rayuan Anwar berhubung penolakan Mahkamah Tinggi Syariah di sini terhadap pertuduhan qazaf yang dibuat oleh Ahli Parlimen Permatang Pauh itu terhadap Mohd. Saiful.

Peguam syarie Zainul Rijal Abu Bakar dan Roslizam Rahim yang mewakili semua responden berkata, Anwar telah gagal menyatakan secara terperinci di bahagian mana pada keputusan tersebut yang ingin dirayunya.

``Rayuan beliau yang tidak mematuhi aturan Akta Tatacara Mal (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1998 itu akan menjadi defektif, cacat dan akan memberi implikasi yang besar terhadap rayuannya.

``Kegagalan mematuhi tatacara itu juga akan memudaratkan perjalanan prosiding kes rayuan itu,’’ujar Zainul Rijal semasa ditemui.

Pada prosiding itu, Anwar diwakili peguam syarie Dorina Abdullah. Beliau berkata, anak guamnya akan memfailkan afidavit jawapan terhadap notis yang dikemukakan tiga pemohon dalam masa yang ditetapkan mahkamah.

Beliau menambah, pihak mahkamah tidak menetapkan sebarang tarikh seterusnya namun menjangkakan kes akan didengar pada Januari hadapan.

Anwar mahupun responden tidak hadir di mahkamah kerana kehadiran mereka telah dikecualikan.

Pada 7 Januari lalu, Anwar memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Syariah di sini bagi mendapatkan perintah untuk mengarahkan Shamsuddin mendakwa Mohd Saiful, 25, atas tuduhan qazaf.

Pertuduhan qazaf bermaksud membuat tuduhan terhadap seseorang yang melakukan zina tanpa membawa empat saksi lelaki.

Anwar turut memohon perintah bagi memastikan Che Mat dan Jamil Khir tidak mengganggu atau menghalang responden pertama daripada menjalankan pendakwaan qazaf itu.

Ketiga-tiga responden bertindak memfailkan bantahan terhadap permohonan tersebut pada 9 Februari lalu atas alasan Mahkamah Tinggi Syariah tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar dan memutuskan permohonan qazaf berkaitan kesalahan jenayah melalui prosedur Mal.

Permohonan itu diketepikan pada 14 April lalu oleh Hakim Syarie Mohd Shukor Sabudin menyebabkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu untuk memfailkan rayuan pada 23 April lalu.

Anwar kini sedang dibicarakan atas tuduhan meliwat Mohd Saiful di Mahkamah Tinggi Jenayah, Kompleks Mahkamah, di Jalan Duta, di sini.

Artikel Sebelum

PKR, SAPP Tidak Sebulu

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Lebih 90,000 Orang Pelarian Di Malaysia

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain

Nasharudin Mat Isa akan didakwa Selasa