Bekas Setiausaha Persatuan Riffel Kebangsaan Sabit Tuduhan Kemuka Invois Palsu - Semasa | mStar

Bekas Setiausaha Persatuan Riffel Kebangsaan Sabit Tuduhan Kemuka Invois Palsu

KUALA LUMPUR: Bekas Setiausaha Persatuan Riffel Kebangsaan Malaysia, Ismail Zainuddin dihukum penjara dan denda oleh Mahkamah Sesyen di sini, selepas disabitkan bersalah mengemukakan invois palsu berjumlah RM441,000 kepada Majlis Sukan Negara (MSN).

Hakim Rosbiahanin Ariffin memerintahkan Ismail, 46, menjalani hukuman penjara selama tiga bulan bermula Rabu, dan membayar denda RM2.2 juta atau berhadapan dengan penjara enam bulan, jika gagal.

Beliau terdahulu memutuskan Ismail yang berasal dari Sungai Pusu, Gombak, di sini, bersalah seperti pertuduhan selepas pembelaannya gagal menimbulkan keraguan yang munasabah.

Hasrat tertuduh untuk menangguhkan hukuman juga gagal selepas Rosbiahanin menolak permohonan itu yang dikemukakan menerusi peguam Md Ridzuan Othman.

Bagaimanapun, Rosbiahanin menyatakan, tertuduh masih boleh mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Tinggi berhubung keputusan tersebut.

Ismail didakwa di mahkamah pada 11 Ogos 2008 atas tuduhan mengemukakan dua invois Vision Armas Sports Centre Sdn Bhd (Vision Arms) kepada Pengarah Bahagian Persediaan Antarabangsa MSN, Ahmad Shapawi Ismail.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu antara 7 dan 15 September 2005 di Pejabat MSN, Bukit Jalil, di sini.

Dua invois tersebut mengandungi butiran palsu iaitu bagi pembelian dan pembekalan peluru oleh Vision Arms kepada persatuan tersebut, di Lapang Sasar Antarabangsa Langkawi, Kuah, Kedah.

Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 11(c) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 16 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali nilai suapan, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, dalam usaha meringankan hukuman, Md Ridzuan memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya bergantung kepada ubat-ubatan ekoran masalah kesihatan yang teruk.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Roziza Sidek menghujahkan bahawa faktor tersebut tidak kuat memandangkan perbuatan tertuduh telah menyebabkan kerajaan menanggung kerugian.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Hasrat tunai umrah lebur ditipu 'ustaz'