N45 Galas: Perang Psikologi Bermula - Semasa | mStar

N45 Galas: Perang Psikologi Bermula

GUA MUSANG: PAS dan Barisan Nasional (BN) masing-masing menyifatkan parti mereka sebagai calon bukan pilihan atau 'underdog' pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas yang akan diadakan pada 4 November depan.

Perkara tersebut diakui sendiri oleh pemimpin kedua-dua parti dan menyifatkan saingan dua penjuru itu perlu diberi perhatian serius tanpa mengambil mudah kekuatan pihak lawan.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, BN menyifatkan mereka sebagai 'underdog' kerana terpaksa berusaha keras bagi merampas semula kerusi DUN Galas daripada PAS.

"BN adalah calon underdog yang sebenar, kami kalah di kerusi ini dalam pilihan raya yang lalu...kami perlu kerja keras untuk memenangi hati rakyat.

"Kerusi ini milik PAS, namun BN akan lakukan yang terbaik dalam pilihan raya kali ini," katanya ketika ditemui media pada proses penamaan calon di sini, Selasa.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, PAS mengambil pendekatan dengan meletakkan sasaran permulaan sokongan 48 peratus terhadap parti itu.

"Kita bergerak berundur ke belakang, kita meletakkan (sasaran permulaan sokongan) 48 peratus kepada PAS.

"PAS tak meletakkan 50 peratus kerana dalam pilihan raya seperti ini kita tak berdepan dengan satu parti, tapi berdepan dengan komponen BN dan seluruh jentera kerajaan," ujarnya.

Bagaimanapun Abdul Hadi berkata PAS tetap berkeyakian untuk mengekalkan kedudukan merkea di kerusi DUN Galas.

"Peluang kita Insya-Allah baik, pertama kita bergantung kepada kemampuan kerajaan negeri yang telah memerintah selama 20 tahun. Keadaan ini mempengaruhi keadaan di Gua Musang yang tak pernah kita menang kecuali pilihan raya umum 2008.

"Melalui kajian, kita dapati calon kita iaitu Dr Zulkefli walaupun tak menang dengan Tengku Razaleigh (Hamzah), tapi bagi DUN Galas, undinya menang... ini satu kedudukan yang baik," katanya.

Artikel Sebelum

N45 Galas: PAS Lawan BN

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain