Lawatan Manmohan Ke Malaysia Tingkatkan Hubungan Dua Hala - Semasa | mStar

Lawatan Manmohan Ke Malaysia Tingkatkan Hubungan Dua Hala

NEW DELHI: Lawatan Perdana Menteri India, Dr Manmohan Singh ke Malaysia minggu depan dijangka memperluaskan hubungan perdagangan dan membuka lebaran baru dalam hubungan diplomatik antara dua negara tersebut.

India, ekonomi ketiga terbesar Asia selepas China dan Jepun, sedang sibuk meningkatkan hubungan dengan negara-negara Asia dan ketibaannya di Kuala Lumpur akan mentenagakan hubungan dengan Malaysia, iaitu rakan perdagangan kedua terbesar di ASEAN.

"India dan Malaysia sedang berusaha memberi orientasi strategik kepada rakan perkongsian dan merangka hubungan luas dengan menumpukan kepada sektor penting seperti teknoloji maklumat, infrastruktur, kesihatan dan perubatan, bioteknoloji dan tenaga.

"Lawatan Perdana Menteri itu akan meningkatkan proses ini," kata Setiausaha Kementerian Luar India, Hirupama Rao, kepada media di sini Jumaat.

Sempena lawatan itu dari 26 hingga 28 Oktober ini, sekurang-kurang lima perjanjian termasuk memorandum persefahaman (MoU) yang tertangguh mengenai projek lebuh raya, dijangka dimeterai di Kuala Lumpur.

Manmohan melawat Malaysia atas jemputan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang melawat India pada Januari lalu.

"India dan Malaysia sentiasa menikmati hubungan yang rapat dan mesra. Perdana Menteri akan mengadakan perbincangan mendalam dengan rakan sejawatnya mengenai semua aspek hubungan dua hala serta isu kepentingan serantau dan global," katanya.

Hirupama berkata, kedua-dua pemimpin negara itu dijangka mengumumkan kesimpulan rundingan dua hala mengenai Perjanjian Kerjasama Ekonomi Komprehensif (CECA).

Katanya, syarikat-syarikat pembinaan Malaysia sudah berada di India dan telah menyiapkan 52 projek bernilai AS$2.34 bilion (RM7.26 bilion) dan 35 projek lagi dalam perancangan.

Sempena lawatan itu, Manmohan, yang diiringi oleh isterinya Gursharan Kaur, akan menghadap Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah di Istana Negara.

Perdana Menteri India itu juga akan merasmikan Forum CEO Malaysia-India, menyampaikan syarahan pada siri Syarahan Khazanah Global 2010 dan melancarkan bersama projek 'Little India' di Brickfields, dengan Najib.

Manmohan, yang dalam rangka lawatan tiga negara di Asia, akan mengadakan sidang kemuncak tahunan dengan Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan di Tokyo sebelum melawat Malaysia.

Lawatan dalam siri Jelajah Asia itu berakhir di Hanoi, Vietnam, apabila beliau akan menghadiri Sidang Kemuncak India-ASEAN Kelapan dan Sidang Kemuncak Asia Timur Kelima. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain