Puteri Umno Johor Saran Semak Semula Silibus Agama - Semasa | mStar

Puteri Umno Johor Saran Semak Semula Silibus Agama

KUALA LUMPUR: Pergerakan Puteri Umno Johor menyarankan agar silibus mata pelajaran Agama disemak semula agar dapat mendidik pelajar dengan lebih cemerlang.

Ketua Penerangannya, Azura Mohd Afandi berkata, semakan semula itu sebagai salah satu langkah bagi mencegah masalah sosial yang berleluasa.

Selain itu, katanya, memperkasakan kebolehan guru-guru agama wajar dilakukan dalam memangkinkan semangat pelajar mendalami ilmu agama.

"Keruntuhan moral generasi muda amat membimbangkan. Tindakan segera harus diambil agar masalah sosial melibatkan golongan remaja dapat dibendung.

"Puteri Johor melihat institusi pendidikan merupakan entiti yang baik dalam mendidik generasi muda dengan lebih berkesan," katanya dalam perbahasan Puteri Umno pada Pehimpunan Agung Umno 2010 di sini pada Rabu.

Dalam pada itu, Azura berkata, Kementerian Penerangan boleh memainkan peranan penting dalam menyebar maklumat memandangkan kementerian itu paling dekat dengan masyarakat.

Katanya, program dan iklan yang tidak sesuai untuk tontonan terutama kepada golongan muda tidak memberi faedah perlu dikurangkan dan diberi garis panduan lebih ketat.

"Kementerian perlu memperbanyakkan program dan iklan berbentuk pendidikan.

"Program seperti Akademi Al-Quran, Imam Muda, Forum Perdana adalah contoh program keagamaan yang baik," katanya.

Puteri katanya, mahukan program seperti itu ditambah agar ia dapat menarik golongan muda kerana ia dapat membangunkan modal insan yang seimbang.

Sementara itu, Azura berkata, peranan itu tidak seharusnya dipikul seorang diri oleh Kementerian Penerangan. Sebaliknya beliau berharap semua kementerian dan jabatan seharusnya memainkan tanggungjawab itu.

Beliau berkata, kepimpinan Puteri di semua peringkat juga perlu menunjukkan sifat yang terbaik agar menjadi contoh dan ikutan kepada ahli dan masyarakat sekeliling.

"Semua ahli perlu lengkapkan diri dengan pengetahuan agama serta laksanakan tuntutan dan suruhan agama agar kita dapat menjadi penggerak utama membangun ummah," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain

Guardiola bakal tinggalkan City?