Pembinaan Warisan Merdeka Tak Akan Guna Wang Pelabur Atau K'jaan - PNB - Semasa | mStar

Pembinaan Warisan Merdeka Tak Akan Guna Wang Pelabur Atau K'jaan - PNB

KUALA LUMPUR: Permodalan Nasional Berhad (PNB)- pemaju mercu tanda baru ibu kota - Warisan Merdeka yang akan dibina di tapak sekitar Stadium Merdeka dengan nilai kos pembangunan RM5 bilion tidak akan menggunakan wang pelabur unit amanah dan juga wang kerajaan.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata, sebaliknya, projek tersebut akan dimajukan menggunakan wang hasil tabungan mereka sendiri.

Bagaimanapun katanya, PNB sentiasa boleh mencari atau memperolehi pinjaman daripada sumber lain atau pasaran selagi mereka mampu memaksimakan pendapatan mereka.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang akhbar yang diadakan bagi menjelaskan kedudukan sebenar projek tersebut.

Sejak Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengumumkannya dalam pembentangan bajet di Parlimen Jumaat lalu, pelbagai pihak telah mempersoalkan dari manakah pihak PNB akan memperolehi dana bagi membangunkan projek mega tersebut.

Malah Najib sendiri telah menjelaskan bahawa projek tersebut bukanlah sebuah projek inisiatif kerajaan.

PNB yang merupakan sebuah agensi berasaskan pelaburan buat masa ini mengurus dana bernilai lebih RM140 bilion dengan memiliki kepentingan dalam lebih 300 syarikat yang disenaraikan dan juga syarikat persendirian.

Sebahagian daripada projek Warisan Merdeka itu adalah menara setinggi 100 tingkat yang bakal menjadi mercu tanda baru ibu kota.

Kerja-kerja pembinaan projek ini akan bermula awal tahun depan dan dijangka siap sepenuhnya menjelang 2015.

Artikel Sebelum

PAS Umum Calon DUN Galas Khamis Ini

Artikel Berikut

Pemimpin Sayap Sambut Baik `Kad Skor'

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?