Gesa Wanita Diberikan Jawatan Pembuat Dasar – Wanita Kelantan - Semasa | mStar

Gesa Wanita Diberikan Jawatan Pembuat Dasar – Wanita Kelantan

KUALA LUMPUR: Wanita Umno Kelantan menggesa pucuk pimpinan parti terus menambah peluang sekurang-kurangnya 30 peratus kepada wanita terutamanya di peringkat pembuat dasar dan sektor pembangunan negara dalam usaha merealisasikan Rancangan Malaysia ke-10 (RMK-10).

Ketua Wanita Umno Kelantan, Datin Rahimah Mohamed berkata, sudah tiba masanya wanita diberikan peranan penting dalam sektor kerajaan, badan berkanun mahupun swasta.

“Bukan itu sahaja, kerajaan Persekutuan dan negeri juga perlu menggubal semula dasar dan sistem sosial yang ada berasaskan perundangan dan lunas-lunas Islam yang holistik. Ini bagi mewujudkan institusi keluarga yang kukuh demi kelangsungan generasi akan datang.

“Kerajaan juga perlu mewujudkan sistem kawalan bagi penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi dengan menguatkuasakan undang-undang siber bagi menjamin kestabilan sosio-politik, keselamatan dan ketenteraman negara,” katanya ketika sesi perbahasan Pergerakan Wanita Umno di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra, di sini Rabu.

Sementara itu, wakil Perlis pula mencadangkan supaya Pelan Tindakan Perdangangan dan Perindustrian Wanita Bumiputera diwujudkan bagi mencapai matlamat penglibatan wanita sebanyak 30 peratus sebagai pembuat dasar dan sektor ekonomi dapat dicapai.

“Pelan tersebut akan dipantau oleh satu Jawatankuasa Pemandu Khas bagi memastikan penglibatan wanita dapat dipertingkatkan.

“Bukan itu sahaja, kita mahu kerajaan mewujudkan satu badan khas ini akan memantau dan membantu meningkatkan prestasi dan pencapaian kemahiran serta profesionalisme graduan Bumiputera,” kata Bendahari Wanita Umno Negeri, Dr Soraya Azmi.

Jelasnya, kerajaan perlu memberi fokus kepada usaha meningkatkan kualiti hidup masyarakat berpendapatan rendah di bandar dan luar bandar dengan memberikan penekanan kepada kemahiran dalam bidang keusahawanan.

“Kerajaan dan pihak swasta perlu menyediakan infrastruktur sokongan dalam pelbagai bentuk termasuk kemudahan kredit bagi memastikan penambahan wanita dan peningkatan produktiviti negara,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain