Model Politik Baru Mungkin Diwujudkan - Semasa | mStar

Model Politik Baru Mungkin Diwujudkan

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengusulkan kemungkinan diwujudkan Model Politik Baru bagi memastikan kelangsungan Umno sebagai parti yang menerajui pemerintahan negara.

"Bukan sahaja kita perlu Model Ekonomi Baru, kita mungkin perlu Model Politik Baru," katanya ketika berucap di majlis pelancaran Kelab Umno Pesara Kakitangan Kerajaan di Seri Perdana di sini, Sabtu.

Najib, yang juga Presiden Umno berkata strategi seperti "politik pembangunan" tidak lagi berkesan jika digunakan sekarang.

"Saya kira mengapa orang menolak parti-parti yang banyak berjasa dahulu kerana parti itu tidak berubah. Parti itu dilihat sebagai kaku dan tidak dinamik. Mereka tidak berubah mengikut masa.

"Tetapi sebaliknya kalau kita berubah dan kita dilihat sebagai parti yang dinamik dan segar, Insya-Allah sokongan rakyat pada kita akan berterusan pada masa-masa akan datang," katanya.

Najib berkata kegemilangan sesebuah parti yang memerintah, membawa banyak perubahan dan membela untung nasib rakyat bukanlah satu jaminan untuk parti itu terus berkuasa.

Namun begitu, katanya Model Politik Baru ini tidak akan mengubah matlamat perjuangan Umno, sebaliknya perubahan yang dilakukan hanya daripada segi kaedah namun objektif adalah sama dan akan terus dipertahankan.

"Takrifkan semula perjalanan ke arah mencapai matlamat kita sebab persekitaran sudah berubah. Persekitaran yang berubah ini bermakna strategi kita juga disesuaikan dengan konteks yang baru ini. Kalau kita dalam persekitaran yang baru menggunakan metodologi yang lama... buruk padahnya.

"Orang kata persekitaran baru metodologi lama (walhal) yang sepatutnya persekitaran baru metodologi baru. Barulah Umno dilihat sebagai parti yang dinamik," kata Perdana Menteri.

Beliau memberi jaminan bahawa walaupun perubahan berlaku, namun matlamat dan semangat perjuangan Umno sejak dahulu tetap kekal dan pimpinan hari ini akan terus memperjuangkan apa yang telah diasaskan pemimpin terdahulu.

Najib berkata pada masa sama, keseimbangan perlu ada dalam memerintah sesebuah negara.

"Takkanlah (kumpulan) majoriti dalam satu negara (memiliki) jumlah kekayaan yang kecil (dan) tidak seimbang dengan (kedudukannya sebagai) majoriti. Itu bukan asas kestabilan jangka panjang," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata Umno perlu terus dilihat sebagai sebuah parti yang mempunyai prinsip yang adil dan bertimbang rasa.

"Kita mesti berlaku adil... adil kepada orang Melayu dan adil kepada semua bangsa lain dalam negara kita, barulah kita akan wujudkan negara yang bersatu padu, kukuh dan berjaya," katanya.

Najib berkata Umno sejak di bawah kepimpinan terdahulu sememangnya bukan sebuah parti yang ekstrem.

"Kalau kita ekstrem tidak mungkin kita dapat kemerdekaan. British tidak akan bagi kemerdekaan kalau dituntut oleh orang Melayu sahaja. British beri kerana kaum lain bersama dengan orang Melayu.

"Tetapi orang Melayu mesti merupakan peneraju kepimpinan dalam negara kita,kepimpinan negara kita kepimpinan Melayu dan Umno. Ia mengenai kepimpinan Melayu dan kepimpinan Melayu adalah adil kepada semua," katanya.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Mayat Murid Tahun Enam Yang Lemas Ditemui

Artikel Berikut

Najib Rasmi Persatuan Waris

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel