Tidak Benar Pusat Pinggirkan Kelantan Pada Bajet 2011 - Semasa | mStar

Tidak Benar Pusat Pinggirkan Kelantan Pada Bajet 2011

BACHOK: Dakwaan pembangkang kononnya kerajaan pusat meminggirkan Kelantan dalam pembentangan Bajet 2011 tidak benar bahkan negeri ini turut mendapat pelbagai projek pembangunan sepanjang tahun depan.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata ini termasuk bantuan sekolah agama rakyat, subsidi pertanian dan projek pembinaan jalan kampung yang membabitkan peruntukan RM696 juta di seluruh Semenanjung.

"Daripada jumlah itu Kelantan dijangka mendapat peruntukan terbesar berasaskan keperluan berbanding dengan negeri lain," katanya kepada pemberita ketika mengetuai kerja gotong royong membaik pulih rumah warga emas Ghani Hussin, 75, di Kampung Teluk di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kekecewaan anggota Parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaafar yang mendakwa pembentangan bajet itu langsung tidak menyentuh peruntukan bagi Kelantan.

Kamarudin berkata ini termasuk pembinaan jalan kampung, jalan lebuh raya, pangkalan, lapangan terbang atau pun laluan kereta api tiada satu pun memberi nikmat kepada rakyat Kelantan.

Awang Adek yang juga Ketua Umno Bahagian Bachok berkata ini tidak termasuk Kelantan turut mendapat faedah dalam projek membaik pulih 12,000 unit rumah golongan miskin dan miskin tegar di seluruh negara yang membabitkan peruntukan berjumlah RM300 juta.

Mengenai pembinaan jalan lebuh raya, beliau berkata peruntukan bagi Kelantan mungkin dimasukkan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

"Kamarudin mungkin keliru dan tidak faham antara pembentangan Bajet 2011 hanya dalam tempoh satu tahun dengan pembentangan Bajet RMK-10 yang mengambil masa lima tahun," kata Awang Adek.

Sementara itu Ghani berkata beliau tidak menyangka keprihatinan kerajaan pusat yang memberikan RM5,000 bagi tujuan membaik pulih rumahnya yang hampir roboh.

Beliau berkata tanpa bantuan itu beliau bersama isterinya Bidah Daud, 85, yang sedang uzur terpaksa berpijak pada lantai yang hampir reput dan jika tersalah langkah mungkin terjatuh.

"Sudahlah makan minum setiap hari pun belas ihsan jiran-jiran yang turut membantu," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain