RM103.6 Bilion Untuk Projek Pembangunan Dua Tahun - Semasa | mStar

RM103.6 Bilion Untuk Projek Pembangunan Dua Tahun

PULAU PINANG: Sebanyak RM103.6 bilion diperuntukkan bagi projek pembangunan di seluruh negara untuk tempoh dua tahun pertama Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10), kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Beliau berkata 34.5 peratus daripada jumlah itu adalah bagi meneruskan projek sedia ada, dengan sejumlah RM11.7 bilion disalurkan untuk membangunkan prasarana di kawasan luar bandar.

"Walaupun kira-kira 60 peratus penduduk Malaysia tinggal di bandar, kerajaan tetap memberi perhatian khusus bagi mereka yang tinggal di luar bandar," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pembangunan Bumiputera Pulau Pinang di sini, Sabtu.

Nor Mohamed berkata kerajaan komited menjadikan pelan pembangunan dalam RMK10 lebih efektif dan memastikan setiap ringgit yang dibelanja dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya.

"Sebelum kita merangka pelan bagi RMK10, kerajaan telah mendapatkan maklum balas daripada kementerian dan agensi mengenai perancangan mereka untuk tempoh lima tahun akan datang," katanya.

Beliau juga berkata bagi menjamin kelancaran setiap projek, kerajaan telah mensyaratkan kementerian yang memohon peruntukan, memastikan sesuatu projek itu sedia untuk dilaksanakan.

"Kita tidak mahu ada pihak memohon peruntukan untuk melaksanakan sesuatu projek, tapi bila kita sudah beri peruntukan, projek tidak dapat dilaksanakan berikutan pelbagai masalah seperti tiada tanah dan tempat yang sesuai.

"Bila timbul masalah begini, peruntukan sudah kita bagi, tetapi projek tidak dapat dilaksanakan," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain