BAJET 2011: Mentransformasi Malaysia negara maju berpendapatan tinggi - Semasa | mStar

BAJET 2011: Mentransformasi Malaysia negara maju berpendapatan tinggi

KUALA LUMPUR: Bajet 2011 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak memberi tumpuan kepada usaha mentransformasi Malaysia ke arah negara maju berpendapatan tinggi.

Perdana Menteri berkata, tumpuan kepada sektor swasta adalah sebagai enjin pertumbuhan ekonomi negara pada era pra-kegawatan.

"Kerajaan akan mempergiatkan insiatif Projek Perkongsian Awam-Swasta (PPP) bertujuan meningkatkan penyertaan sekstor swasta dalam kegiatan ekonomi.

"Pelaksanaan projek PPP dengna peruntukan kerajaan disediakan sebagai ‘tipping point’ bagi membangunkan infrastruktur sokongan bagi membolehkan projek yang diterajui swasta menjadi lebih berdaya maju,” katanya ketika membentangkan Bajet 2011 di Bangunan Parlimen pada Jumaat.

Sehubungan itu, beberapa projek PPP telah dikenalpasti dalam Rancangan Malaysai Kesepuluh (RMK10) akan dimulakan pada tahun hadapan dengan kos pelaburan swasta RM12.5 bilion.

"Kerajaan akan menyediakan peruntukan sebanyak RM1 bilion daripada Dana Mudahcara.

"Sebuah lagi projek PPP yang dikenalpasti adalah Academic Medical Centre Sdn Bhd dengan John Hopkins Medicine International dan Royal College of Surgeons Ireland. Projek ini melibatkan pelaburan swasta sebanyak RM2 bilion,” katanya.

Dengan tema ‘Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi’, bajet pada tahun ini menumpukan kepada empat strategi utama berikut:

Pertama: Mendaya kembali pelaburan swasta

Kedua: Membangungkan modal insan

Ketiga: Mensejahterakan hidup rakyat

Keempat: Memantapkan penyampaian perkhidmatan awam

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain