TNB Mahu Kitar Semula Abu Arang Batu - Semasa | mStar

TNB Mahu Kitar Semula Abu Arang Batu

KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan mengitar semula abu daripada pembakaran arang batu dalam usaha mempromosikan teknologi hijau di negara ini.

Ketua Pegawai Ekskutif TNB, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh berkata, usaha itu sebagai menyahut seruan kerajaan untuk mengurangkan pencemaran karbon.

Beliau berkata, selain dapat mengurangkan pencemaran, hasil daripada kitaran itu akan memberi manfaat kepada industri eco-mineral.

"Malaysia mempunyai lebih satu juta tan abu yang disimpan dan angka itu akan bertambah.

"Pelbagai manfaat akan diperoleh dari proses kitaran itu," katanya selepas menandatangani perjanjian MoU antara TNB dengan syarikat RockTron Asia di Pusat Dagangan Kuala Lumpur (KLCC) di sini pada Khamis.

Dalam pada itu, Che Khalib berkata, perjanjian itu dibuat bagi membolehkan RockTron melakukan kajian dalam mencari penyelesaian komersial dalam mengitar semula abu itu.

Katanya, kajian sudah mula dijalankan dan TNB menjangkakan lima tahun diperlukan untuk tujuan itu.

"Insya-Allah dalam tahun 2015 projek ini akan berjaya. Pelbagai kajian dan maklum balas sedang dijalankan bagi mencari penyelesaian terbaik," katanya.

Beliau berkata, kitaran semula itu akan dilakukan di tapak milik TNB di Manjung,Perak.

Turut hadir pada majlis itu adalah Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui dan Pengerusi Ekskutif RockTron, Datuk Mohd Yazid Baba.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain