Nilai Kerosakan Akibat Himpunan Balak Di Sungai Rajang Dianggarkan RM2.7 Juta - Semasa | mStar

Nilai Kerosakan Akibat Himpunan Balak Di Sungai Rajang Dianggarkan RM2.7 Juta

KUCHING: Himpunan balak dan sampah sarap yang memenuhi Sungai Rajang mengakibatkan kerosakan bernilai RM2.7 juta, kata Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Dr George Chan pada Selasa.

Beliau berkata kejadian itu yang bermula Khamis lepas dari kem pembalakan Malataheli, kira-kira 75km dari Kapit, memusnahkan dua jambatan pembalakan di hulu Sungai Baleh, lima klinik dan beberapa jeti rumah panjang di Entawau, SK Sempilik dan Nanga Entelawan.

"Kami belum menentukan tahap kerosakan terhadap sistem ekologi kerana pihak berkuasa berkenaan, termasuk Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB) Sarawak dan Lembaga Sungai Sarawak (SRB) masih menjalankan kajian awal mengenainya," kata Dr Chan, yang juga pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana pada sidang akhbar di sini.

Dr Chan, yang sebelum itu diberi taklimat tentang keadaan terkini oleh agensi berkenaan, berkata tiada kematian dilaporkan, terutama dalam operasi mengalihkan himpunan balak dan sampah sarap berkenaan dari puncanya ke muara sungai di Kuala Igan, yang mengambil masa 54 jam.

Ditanya sama ada kegiatan pembalakan haram menjadi punca utama kejadian itu, beliau berkata tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang tidak mematuhi undang-undang negeri.

Bagaimanapun, kata beliau, kebanyakan syarikat pembalakan besar bersikap bertanggungjawab dan sebagai pihak yang telah menjalankan kegiatan itu sejak sekian lama, syarikat berkenaan tahu lesen mereka akan dibatalkan jika melanggar peraturan.

Beliau menyangkal laporan bahawa kejadian itu berpunca daripada kegiatan pembalakan yang berlebihan dan kelemahan dalam menguruskan kawasan pembalakan kerana pemantauan sering dibuat berhubung amalan perhutanan lestari seperti yang diiktiraf Pertubuhan Balak Tropika Antarabangsa (ITTO).

Katanya sepanjang operasi pembersihan, lampu amaran akan dipasang pada balak yang hanyut dan bot akan digunakan untuk memberi amaran kepada masyarakat perkapalan tentang kewujudan sampah sarap berbahaya di sungai terpanjang di Malaysia itu.

Beliau berkata kejadian itu berpunca daripada hujan lebat yang menyebabkan balak buangan terkumpul dan seterusnya mengakibatkan berlaku tanah runtuh serta runtuhan tebing sungai.

Katanya keadaan ini diburukkan lagi oleh fenomena La Nina, yang menyaksikan Sarawak mengalami hujan 40 hingga 60 peratus daripada kadar biasa.

Himpunan balak dan sampah sarap itu mengganggu perkhidmatan kapal kargo dan bot penumpang, yang merupakan kaedah pengangkutan penting bagi penduduk di kawasan Kapit, kira-kira 125km atau tiga jam perjalanan melalui sungai ke Sibu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain