Pemimpin MCA Perlu Bersikap ‘Menyerang’ - Semasa | mStar

Pemimpin MCA Perlu Bersikap ‘Menyerang’

KUALA LUMPUR: Para pemimpin MCA mulai sekarang perlu bersikap ‘menyerang’ dan tidak boleh lagi berdiam diri ‘mempertahankan’ pendirian mereka.

Demikian amanat Presiden parti, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek dalam ucapan beliau kepada para perwakilan MCA yang menghadiri Perhimpunan Agung MCA ke-57 di Dewan San Choon, Wisma MCA, Ahad.

Menurut Soi Lek, ahli-ahli parti tersebut tidak boleh lagi bergantung kepada cara lama untuk berkomunikasi dengan rakyat tetapi memerlukan media sosial baru untuk mencapai matlamat tersebut.

Katanya, media sosial adalah satu bentuk komunikasi canggih yang melibatkan aplikasi moden seperti facebook, friendster, twitter dan blog.

“Generasi baru menghabiskan sekian banyak masa di hadapan Internet dan mengaplikasikan media sosial sebagai alat komunikasi mereka.

“Kita tidak mempunyai pilihan melainkan berinteraksi dengan mereka sebaik mungkin,” katanya.

Selain itu, Soi Lek menyeru para pemimpin MCA supaya mengambil bahagian dalam sesi-sesi perdebatan intelek berkaitan amalan-amalan yang tidak adil, penyalahgunaan kuasa dan isu-isu utama yang menjejaskan kehidupan rakyat sebagaimana dibicarakan dalam blog.

Tambahnya, mereka mestilah sentiasa respon kepada isu-isu semasa dengan pantas dan tidak hanya memberikan reaksi selepas semua pihak memperkatakannya.

“Sentiasalah berada di barisan hadapan dan bukannya sebagai pemerhati. Pastikanlah segala tindak tanduk kita secara politiknya betul dan sensitif kepada permasalahan rakyat,” katanya

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain