PKR Akan Tentukan Nasib 'Doktor Ayam' - Semasa | mStar

PKR Akan Tentukan Nasib 'Doktor Ayam'

PETALING JAYA: Nasib Datuk Dr. Lee Chong Meng sebagai Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bukit Bintang hanya akan diketahui selepas Biro Politik parti menerima perakuan daripada Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) dan sekretariat.

Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali berkata, pihaknya mengambil perhatian serius ekoran kenyataan Lee pada Khamis yang menyatakan bahawa beliau telah menyerahkan surat peletakan jawatannya dari parti kepada ibu pejabat MCA tengah hari Rabu sebaik pulang dari luar negara.

"Ertinya beliau mohon dan diterima sebagai anggota PKR semasa beliau masih menjadi ahli MCA, tanpa memaklum hal ini. Ini satu kesilapan.

"Lebih serius, Lee telah dipilih tanpa bertanding sebagai Ketua Cabang Bukit Bintang dan Biro Politik telah bincang mengenai masalah ini," katanya dalam satu kenyataan di sini.

PKR pada Khamis dikejutkan dengan laporan bahawa Pengerusi MCA Bahagian Bukit Bintang itu mengumumkan keputusan untuk keluar dari MCA dan dengan rasminya menyertai PKR.

Lee yang popular dengan panggilan "Doktor ayam" berkata beliau sudah menghantar surat perletakan jawatannya kepada ibu pejabat MCA tengah hari semalam selepas beliau kembali dari luar negara. BERNAMA melaporkan, pada mulanya memang beliau keberatan untuk meninggalkan parti.

Namun apabila Presiden parti Datuk Seri Dr Chua Soi Lek membuat pengumuman bahawa Lee akan digantung keanggotaan atas tuduhan menyalahguna peruntukan kerajaan beliau memutuskan bahawa sudah tiba masanya untuk meninggalkan parti.

Lembaga Disiplin MCA sebelum ini mencadangkan supaya keaggotaan Lee digantung selama tiga tahun atas dakwaan beliau menyalah guna peruntukan yang diberikan kerajaan pada 2008.

Khabar angin mengenai penyertaan Lee dalam PKR sudah bermula sejak Jun lepas apabila beliau mengaku ada mengisi borang permohonan keanggotaan PKR, namun tidak menandatanganinya.

Lee menafikan beliau menyalah guna peruntukan kerajaan pada tahun 2008 dan menjelaskan bahawa peruntukan RM60,000 itu adalah untuk aktiviti Tahun Baru Cina di mana beliau sendiri mengeluarkan belanja RM40,000 untuk menjayakan acara bagi aktiviti itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Penulis Nota Tidak Dipastikan

default image

Masyarakat Siam Berterima Kasih Kepada PM

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain