Rumah Perlindungan Kanak-Kanak, Wanita Wujud Sejak 1975 - Semasa | mStar

Rumah Perlindungan Kanak-Kanak, Wanita Wujud Sejak 1975

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak menguar-uarkan penubuhan rumah perlindungan untuk kanak-kanak dan wanita hamil luar nikah sejak tahun 1975 kerana menghormati agama dan adat budaya negara ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, kerajaan tidak menghebahkan mengenai kewujudan rumah berkenaan ekoran isu remaja hamil luar nikah adalah perkara yang sensitif di kalangan masyarakat terutamanya bagi kaum Melayu.

"Kerajaan telah lama mewujudkan rumah perlindungan tetapi memikirkan mengenai agama, adat dan apabila berbicara mengenai isu gadis hamil luar nikah ia adalah isu sensitif di kalangan masyarakat negara ini.

"Jadi perkara itu tidak dihebahkan," katanya pada sidang media sempena Majlis Hari Raya Aidilfitri anjuran kementeriannya di sini pada Khamis.

Dalam pada itu, Shahrizat berkata, setakat ini kerajaan telah membantu lebih 20,000 kanak-kanak dan gadis bermasalah untuk diberi perlindungan yang mendapat kawal selia daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Katanya lagi, daripada jumlah itu, seramai 976 kanak-kanak telah diberi perlindungan oleh JKM dari tahun 2006 hingga 2010.

"Jumlah tersebut adalah daripada sejak kerajaan mewujudkan rumah perlindungan pada tahun 1975 dan kerajaan ada bercadang untuk menambah rumah perlindungan bagi membantu mereka," katanya.

Sementara itu, Shahrizat berkata, sejak tahun 2006, kerajaan bersama-sama 14 rumah perlindungan milik Badan Bukan Kerajaan (NGO) untuk diberi bantuan dan dikawal selia oleh JKM.

"Kita kini mempunyai 18 institusi yang bergerak aktif dalam membantu kanak-kanak dan gadis malang dan ada di antara mereka lebih selesa untuk berlindung di pusat perlindungan milik NGO.

"Jadi kita bantu dan memberi kerjasama penuh kepada mereka demi menjaga kepentingan individu yang bernasib malang ini," jelasnya.

Katanya lagi, kerajaan bagaimanapun akan sentiasa memantau perjalanan rumah perlindungan milik NGO supaya menepati setiap piawaian yang telah ditetapkan oleh kerajaan.

Artikel Sebelum

Remaja Didakwa Merompak Pelajar

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain