Galas: Wanita UMNO Tunggu Tengku Razaleigh Tentukan Program - Semasa | mStar

Galas: Wanita UMNO Tunggu Tengku Razaleigh Tentukan Program

KUALA LUMPUR: Pergerakan Wanita UMNO akan mendapatkan pandangan dan nasihat anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah sebelum menentukan sebarang program untuk dijalankan menjelang pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas, kata ketuanya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

"Sebenarnya, persiapan Wanita UMNO berjalan dengan begitu baik dan Wanita memang aktif di Gua Musang. Kita juga sedang menunggu Yang Mulia Tengku Razaleigh balik dari luar negara di mana selepas itu Wanita Umno akan adakan mesyuarat dengan beliau untuk tentukan program-program yang akan dijalankan," katanya.

Shahrizat yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat berkata dengan persediaan yang telah diatur serta kerjasama semua pihak, selain penglibatan terus Tengku Razaleigh, Wanita Umno yakin kerusi Galas mampu dirampas kembali.

Beliau berkata keyakinan itu berdasarkan maklum balas awal iaitu kebanyakan pengundi kecewa dengan kepimpinan PAS, bukan hanya di Galas tetapi di Kelantan secara keseluruhannya.

Katanya, pengundi Galas juga mula sedar tanpa program dan bantuan Kerajaan Persekutuan, rakyat di Kelantan akan terus ketinggalan tanpa sebarang pembelaan.

"Mereka rasa sekian lama PAS memerintah di Kelantan tetapi tidak ada langsung pembangunan dan perubahan yang dibuat, malah, kalau rakyat Kelantan tidak mendapat bantuan dari Kerajaan Persekutuan, paras kemiskinan di negeri itu akan menjadi lebih tinggi," katanya.

Terdahulu, Shahrizat merasmikan sambutan Hari Keluarga Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga Wilayah Persekutuan serta pelancaran Pusat Keluarga Bergerak Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) 1Malaysia di Taman Fadason, Kepong di sini.

Pada majlis itu, beliau menyerahkan kunci bas, sebagai simbolik penyerahan lima kenderaan berkenaan yang diubahsuai menjadi klinik, kepada Pengarah LPPKN Kedah, Johor, Terengganu, Sabah dan Sarawak, untuk dijadikan Pusat Keluarga Bergerak LPPKN 1Malaysia.

Katanya, bas bergerak itu akan menawarkan perkhidmatan seperti pemeriksaan payudara, merancang keluarga dan ujian pap smear untuk penduduk di kawasan pedalaman dan setinggan, khususnya mereka yang berpendapatan rendah.

"Ini adalah program untuk membantu rakyat miskin dan berpendapatan rendah dalam negara. Sebab itu kalau kita cakap isu kemiskinan, ia bukan saja mengenai ekonomi, pendidikan dan sebagainya tetapi aspek kesihatan juga tidak boleh diabaikan," kata beliau. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain