Kerajaan Kaji Jalan Penyelesaian Kadar Tol Jambatan Pulau Pinang - Semasa | mStar

Kerajaan Kaji Jalan Penyelesaian Kadar Tol Jambatan Pulau Pinang

GEORGE TOWN: Kerajaan pusat sedang mencari jalan penyelesaian dan mekanisme sesuai berhubung kadar tol Jambatan Pulau Pinang pertama dan kedua bagi memastikan ia tidak membebankan rakyat.

Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berkata beliau sudah menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Kerja Raya Datuk Shaziman Abu Mansor bagi membincangkan perkara berkenaan kerana ia amat penting untuk kebajikan penduduk Pulau Pinang.

Dr Koh yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata walaupun Gerakan tidak mendapat mandat dan tidak mempunyai sebarang kerusi Dewan Undangan Negeri di Pulau Pinang tetapi tugas membela rakyat Pulau Pinang tetap diteruskan termasuk memperjuangkan isu kadar tol Jambatan Pulau Pinang.

"Saya sudah menyerahkan cadangan untuk mencari jalan penyelesaian kepada Perdana Menteri dan Menteri Kerja Raya, kini kerajaan pusat sedang meneliti cadangan itu bagi memastikannya ia tidak membebankan rakyat negeri ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat Agung Gerakan Pulau Pinang di sini, Ahad.

Akhbar sebelum ini melaporkan kadar tol Jambatan Pulau Pinang pertama dan kedua apabila jambatan kedua siap dan beroperasi sepenuhnya pada 2013.

Bagi Kelas 1 iaitu motosikal kadarnya RM1.90 dan Kelas 2 (kereta, teksi dan van dua gandar) adalah RM9.40, kenderaan Kelas 3 (dua gandar empat roda) dikenakan tol RM16.20, kenderaan Kelas 4 (dua gandar enam roda) kadarnya adalah RM33.60, Kelas 5 (tiga gandar) pula RM60.60, Kelas 6 (empat gandar) RM80.80 dan Kelas 7 (lima gandar dan lebih) RM100.90.

Ketika ini kadar tol dikenakan kepada pengguna jambatan Pulau Pinang adalah RM1.40 bagi Kelas 1, RM7 bagi Kelas 2, RM12 (Kelas 3), RM25 (kelas 4), RM45 (Kelas 5), RM60 (Kelas 6) dan RM75 (Kelas 7).

Dr Koh yang juga bekas Ketua Menteri Pulau Pinang berkata kerajaan pusat sudah mengenal pasti beberapa projek pelaburan yang bakal dilaksanakan di Pulau Pinang hasil daripada Pelan Transformasi Kerajaan.

Beliau berkata pelaburan itu dilihat mampu meningkatkan kadar pelaburan yang semakin menurun sejak pakatan pembangkang mengambil alih Pulau Pinang pada 2008.

"Apa saya boleh katakan adalah ia dalam bidang elektrikal serta elektronik dan ini menunjukkan bahawa kerajaan pusat tidak pernah melupakan Pulau Pinang walaupun diperintah pembangkang,"katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.