Bajet 2011 Signifikan Ke Arah Mencapai Status Negara Berpendapatan Tinggi - Semasa | mStar

Bajet 2011 Signifikan Ke Arah Mencapai Status Negara Berpendapatan Tinggi

BIDOR:Bajet 2011 disifatkan sebagai signifikan kerana penggubalan dan pelaksanaannya berpaksikan usaha kerajaan ke arah mencapai negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Ahmad Husni Hanadzlah berkata, bajet 2011 yang dibentangkan pada kabinet Selasa lepas, memberikan penjelasan mengenai hala tuju bajet tahun depan itu yang disediakan buat kali pertama berteraskan Bidang Utama Ekonomi Negara (NKEA).

Beliau berkata, bajet itu menggariskan 160 sektor kecil NKEA dalam bidang tertentu seperti minyak dan gas, telekomunikasi dan teknologi maklumat, pendidikan dan industri pembuatan.

Bajet itu diterima baik oleh semua kementerian semasa pembentangan itu, katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Surat Kelulusan Peruntukan pembinaan surau baru Madrasatul In Amiah di sini Ahad.

Menurutnya, cuma terdapat beberapa kementerian yang memohon sedikit peruntukan tambahan kepada beberapa item tertentu seperti perbelanjaan pengurusan dan bagi pelaksanaan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

"Tetapi ia tidak melibatkan jumlah yang banyak dan kita akan mengambil kira perkara tersebut bagi memastikan draf akhir nanti merupakan satu bajet yang inklusif.

Bajet 2011 bukanlah bajet kerajaan semata-mata...pada masa ini kita masih menunggu maklum balas daripada semua pihak dalam menyiapkan draf tersebut," kata Ahmad Husni.

Beliau berkata, tidak banyak perubahan yang akan dilakukan pada draf pertama ekoran penerimaan baik hasil pembentangan berkenaan.

Menurutnya, proses penggubalan bajet itu melibatkan penyediaan dan pelaksanaannya, oleh itu maklum balas dan pelbagai input daripada semua pihak diperlukan.

Draf pertama Bajet 2011 yang dibentangkan itu mengandungi cadangan serta maklum balas pelbagai agensi kerajaan, kumpulan fokus dan sektor perindustrian termasuk penilaian oleh semua kementerian. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Awas! Obesiti boleh sebabkan kanser