Industri Insurans Masih Tawar Peluang Lumayan - Semasa | mStar

Industri Insurans Masih Tawar Peluang Lumayan

PETALING JAYA: Industri insurans masih menawarkan peluang yang lumayan kepada sesiapa sahaja, terutama sekali kepada Bumiputera, yang berminat untuk menjadikan bidang itu sebagai kerjaya masing-masing.

Presiden Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) Adnan Zain, Sabtu berkata peluang itu masih terbuka kerana kadar penembusan pasaran insurans hayat di negara ini kini hanya menjangkau 41 petratus.

"Inilah masanya yang perlu diambil oleh golongan Bumiputera untuk berjaya di dalam bidang insurans," katanya semasa berucap merasmikan Konvensyen Ejen Insurans Hayat Bumiputera 2010 pada, Sabtu.

Beliau berkata penyertaan Bumiputera masih kecil sebagai ejen insurans di mana sehingga 30 Julai tahun ini, hanya 16,258 ejen Bumiputera berdaftar direkodkan berbanding 79,148 jumlah keseluruhan ejen insurans di Malaysia.

Selain itu, beliau berkata kerajaan juga telah bersetuju dilaksanakan beberapa cadangan untuk menggalakkan pertumbuhan industri insurans di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Antara cadangan itu ialah insentif pelepasan cukai untuk pemegang polisi insurans, Skim Pencen Persendirian, Skim Insurans Pekerja dan Skim Insurans Pekerja Asing di negara ini yang akan diwajibkan memiliki insurans kesihatan.

Pada majlis yang sama, seramai 29 orang dari 10 syarikat insurans hayat telah menerima hadiah dalam pelbagai kategori Anugerah Cemerlang Ketua Agensi Bumiputera dan Penghasil Peribadi Bumiputera Terbaik 2010.

Sebelum itu, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Insurans Malaysia (MII) Khadijah Abdullah berkata institut itu menyediakan pelbagai platform bagi mengiktiraf syarikat insurans pada peringkat industri.

Katanya ini dilakukan dengan menyediakan pelbagai bentuk latihan, sijil yang diiktiraf antarabangsa, konvensyen dan persidangan insurans tempatan dan antarabangsa, serta penerbitan ilmiah khusus untuk industri ini.

"MII berharap ejen Bumiputera akan lebih memberi penekanan dan komitmen untuk perkembangan dan peningkatan profesional masing-masing," katanya.

MII menyediakan bantuan kepada golongan Bumiputera di bawah "Skim Latihan Bumiputera" untuk menggalakkan lebih ramai golongan Bumiputera menceburi bidang itu.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Ibu Bunuh Anak Perempuan Sebelum Bunuh Diri

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain