Saman Ops Sikap Di Laluan Sakaratul Maut Di Kelantan Menurun

KOTA BAHARU: Ops Sikap Ke-12 yang dijalankan di laluan ‘Sakaratul maut’ di negeri ini sepanjang 16 hari operasi itu menyaksikan penurunan saman sebanyak 246 berbanding tahun lalu.

Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kelantan, Abdul Ghani Che Kassim berkata, JPJ Kelantan telah mengeluarkan sebanyak 229 saman pada Ops Sikap itu berbanding 475 saman tahun lalu.

"Daripada jumlah itu antaranya sebanyak 51 saman dikeluarkan kepada pemilik motosikal, 95 kepada pemilik motokar, tujuh bagi bas persiaran, 34 saman kepada Kenderaan Perkhidmatan Barangan (KPB) iaitu lori kecil kurang 5,000 kilogram dan 35 saman bagi KPB melebihi 5,000 kilogram (lori besar) dan beberapa kesalahan lain," katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Beliau berkata, saman paling banyak dikeluarkan pihaknya adalah kepada kepada motokar berdasarkan beberapa kesalahan iaitu memotong garisan berkembar sebanyak 45 kes, 15 kes melibatkan penggunaan telefon bimbit semasa memandu dan 15 kes bagi kesalahan lain termasuk tidak mempunyai lesen memandu atau lesen tamat (LKM).

"Bagi kes melibatkan motosikal, saman dikeluarkan adalah melalui kesalahan tidak memakai topi keledar dengan 42 kes dan bagi pemandu tiada lesen memandu, 9 saman dikeluarkan kepada motosikal dan 11 motokar," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain