Dua Syarikat Pembinaan Akan Didakwa Sebabkan Bangunan Runtuh - Semasa | mStar

Dua Syarikat Pembinaan Akan Didakwa Sebabkan Bangunan Runtuh

KUALA LUMPUR: Dua syarikat pembinaan dan seorang pengarah salah sebuah syarikat pembinaan terbabit akan didakwa di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya, berhubung kes runtuhan Jaya Supermarket di Seksyen 14, Petaling Jaya pada 28 Mei tahun lepas, yang mengorbankan tujuh nyawa.

Dua buah syarikat berkenaan akan didakwa esok, manakala pengarah syarikat terbabit pula akan didakwa pada 27 Sept, masing-masing di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994, menurut kenyataan media Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Selangor pada Isnin. Kesemua mereka masing-masing akan didakwa di bawah seksyen 15(1) iaitu sebagai majikan, telah gagal untuk memastikan, setakat yang praktik, keselamatan, kesihatan dan kebajikan semasa bekerja semua pekerja; dan seksyen 17(1) iaitu sebagai majikan, telah gagal untuk menjalankan pengusahaannya dengan cara memastikan, setakat yang praktik, bahawa orang-orang lain, yang bukan pekerjanya, yang mungkin tersentuh oleh pengusahaannya itu tidak terdedah kepada risiko kepada keselamatan dan kesihatan.

Menurut kenyataan berkenaan, kesemua mereka boleh dihukum di bawah seksyen 19 Akta yang sama iaitu denda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya, jika disabitkan kesalahan.

Dalam kejadian 28 Mei tahun lepas, lebih kurang pukul 5 petang, keruntuhan struktur bangunan telah berlaku di bekas tapak Jaya Supermarket yang mengandungi bangunan pejabat sembilan tingkat dan kompleks membeli-belah empat tingkat di Jalan Semangat, Seksyen 14, Petaling Jaya.

Kemalangan itu telah mengakibatkan bahagian empat tingkat bangunan Jaya Supermarket dengan parkir di tingkat bawah tanah runtuh sepenuhnya dan mengorbankan tujuh nyawa.

Kemalangan berlaku ketika kerja perobohan bahagian bangunan tersebut sedang dijalankan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Gambar Gitaris Estranged Pegang Anjing

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini