Pejabat Pemprosesan Visa Pelajar Suruhanjaya Tinggi British 'Diserbu' - Semasa | mStar

Pejabat Pemprosesan Visa Pelajar Suruhanjaya Tinggi British 'Diserbu'

KUALA LUMPUR: Sejumlah 6,000 visa di bawah kategori pelajar dijangka dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tinggi British di sini bagi musim kemasukan baru universiti Britain yang akan bermula Isnin depan.

Tahun lalu, 6,500 visa pelajar telah dikeluarkan kepada rakyat Malaysia yang mendapat tawaran belajar di pelbagai universiti di Great Britain (GB).

Tinjauan The Star di Suruhanjaya British di sini semalam mendapati, ramai pemohon dan ibu-bapa masing-masing terpaksa beratur panjang untuk mendapatkan visa pada saat-saat akhir menjelang kemasukan baru Isnin depan.

'Serbuan' untuk mendapatkan visa ini berlaku kerana kebanyakan pemohon hanya menerima berita mengenai kejayaan mereka mendapat tempat pada saat-saat akhir.

Pemangku Pesuruhjaya British, Ray Kyles berkata, pegawai-pegawai bahagian pemprosesan visa telah bekerja lebih masa dan juga pada hujung minggu bagi memastikan kesemua mereka yang mendapat tempat memperolehi visa masing-masing bagi membolehkan mereka menyertai minggu suaikenal minggu depan.

Buat masa ini terdapat sejumlah 12,500 pelajar Malaysia yang sedang menuntut di GB menyumbang RM1.361 bilion setahun kepada sektor pendidikan Britain.

GB masih menjadi pilihan utama rakyat Malaysia untuk melanjutkan pelajaran di sebalik kos pengajian yang terlalu tinggi.

Ditanya tentang proses kelulusan visa pelajar, Kyles berkata, sekiranya pemohon mengemukakan semua dokumen yang diperlukan khususnya surat tawaran kemasukan dan bukti kemampuan pembiayaan, proses berkenaan tidak ada masalah.

Kyles juga mengingatkan ibu-bapa yang ingin membuat tempahan tiket penerbangan supaya turut mengambil jangka waktu memproses visa berkenaan.

Maklumat lanjut dan juga garispanduan memohon visa boleh diakses di www.vfs-uk-my.com.

Artikel Sebelum

NUJ Malaysia Peroleh Presiden Baru

Artikel Berikut

Pengelola Istana Kelantan Dirawat Di Hospital

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.