24 Warga Malaysia Ditahan Di UK Kerana Kesalahan Imigresen - Semasa | mStar

24 Warga Malaysia Ditahan Di UK Kerana Kesalahan Imigresen

KUALA LUMPUR: Seramai 24 rakyat Malaysia ditahan oleh Agensi Sempadan United Kingdom (UK) dalam beberapa siri operasi sejak dua bulan lepas kerana bekerja secara haram di restoran dan tinggal melebihi tempoh yang dibenarkan.

Menurut kenyataan Suruhanjaya Tinggi British di sini hari ini, kesemua yang ditahan itu akan dihantar pulang dan dilarang memasuki negara itu sehingga 10 tahun.

Katanya pesalah imigresen itu ditahan di pusat tahanan sementara menunggu proses penghantaran semula ke negara asal.

Operasi tersebut adalah sebahagian daripada usaha agensi itu membanteras pekerja haram, perkahwinan palsu, kolej haram dan jenayah imigresen terancang di seluruh negara itu.

Pihak majikan restoran juga telah diberi amaran dan berdepan dengan hukuman denda sehingga RM48,189 bagi menggaji setiap pekerja asing tanpa izin kecuali mampu membuktikan mereka telah melaksanakan prosedur hak untuk bekerja.

Menurut perangkaan, seramai 370 rakyat Malaysia dihantar pulang selepas ditahan di pusat tahanan atas kesalahan imigresen tahun lepas.

Dalam kenyataan sama, Pemangku Pesuruhjaya Tinggi Britain di Malaysia, Ray Kyles, berkata kadar penahanan rakyat Malaysia di negara itu membimbangkan.

"Kami terus menggesa semua rakyat Malaysia supaya mematuhi syarat kemasukan apabila melawat United Kingdom," katanya.

Kyles berkata rakya Malaysia dibenarkan tinggal sehingga enam bulan di negara itu tanpa visa dan menjadi kesalahan jika tinggal melebihi tempoh itu tanpa kebenaran dan dilarang bekerja sama sekali semasa berada di sana. - BERNAMA

Artikel Sebelum

23 Terkorban Pada Hari Kedua Ops Sikap Ke-22

Artikel Berkaitan

default image

Perhilitan Akan Dirombak

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain