Kegawatan Politik Dan Sosial Perlu Ditangani Secara Bijaksana - Muhyiddin

MARAN: Kegawatan politik dan sosial yang berlaku di kalangan umat Islam di negara ini sejak akhir-akhir ini perlu ditangani secara bijaksana agar tidak merugikan umat Islam, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Walaupun terdapat suara-suara yang meminta umat Islam bersatu padu dan memperkukuhkan ukhuwah Islamiah tetapi ada kumpulan lain yang tidak suka melihat umat Islam bersatu padu.

Atas kepentingan politik, ada pihak yang sanggup memperlekehkan agama Islam sehingga ada sesetengah pihak yang sanggup membuat tuntutan yang luar biasa, katanya.

Ini menyebabkan ada pihak tertentu tidak takut membuat tuntutan yang luar biasa dan melepasi batasan Perlembagaan Negara dan mempersoalkan institusi beraja yang selama ini menjadi tonggak perpaduan rakyat semua kaum," katanya ketika berucap di Masjid As-Syakirin, di sini malam Jumaat.

Menurutnya apa yang lebih dikesalkan adalah tuntutan tersebut turut disokong oleh pemimpin Islam sendiri yang tidak melihat masalah yang akan timbul dan boleh memecah-belahkan perpaduan rakyat.

"Tindakan kumpulan ini adalah semata-mata ingin mendapatkan kuasa politik tetapi sanggup menggadai maruah agama dan membiarkan umat Islam terus berpecah-belah," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain