Urus Niaga Hasil Pertanian Malaysia, Indonesia Tidak Terjejas - Semasa | mStar

Urus Niaga Hasil Pertanian Malaysia, Indonesia Tidak Terjejas

ALOR SETAR: Urus niaga import dan eksport hasil pertanian antara Malaysia dan Indonesia tidak terjejas walaupun timbul isu-isu yang boleh menggugat hubungan baik kedua-dua negara, kata Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Wira Mohd Johari Baharum.

Katanya, urusan berjalan seperti biasa dan tidak timbul soal untuk menghentikan import dan eksport barangan pertanian antara Malaysia dan Indonesia.

Katanya, walaupun berlaku insiden termasuk tindakan penunjuk perasaan melempar najis manusia ke kawasan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta baru-baru ini, kerajaan tidak bercadang hendak menghentikan import barangan pertanian dari negara jiran itu.

"Saya rasa perkara ini tidaklah begitu serius memandangkan isu ini sengaja dibesar-besarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab sehingga boleh mencetuskan situasi buruk antara kedua-dua negara," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan notebook 1Malaysia kepada 500 pelajar di Felda Bukit Tangga di Changlun dekat sini semalam.

Johari berkata, kedua-dua negara masih menjalankan aktiviti perdagangan bahan pertanian seperti biasa kerana hubungan antara kedua-dua negara berjiran itu adalah baik.

"Saya yakin hubungan diplomatik antara Malaysia dan Indonesia tidak terjejas meskipun berhadapan dengan pelbagai insiden yang sengaja dibuat oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab dan saya berharap Malaysia dan Indonesia akan segera menyelesaikan masalah itu secepat mungkin demi kebaikan kedua-dua negara," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...