Tindakan Tegas Sebagai Pengajaran Kepada Mereka Bersikap Perkauman - Semasa | mStar

Tindakan Tegas Sebagai Pengajaran Kepada Mereka Bersikap Perkauman

KUALA LUMPUR: Presiden MIC Datuk Seri S.Samy Vellu menggesa kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang mengeluarkan kenyataan yang berupa racis agar hukuman itu menjadi pengajaran kepada yang lain.

Katanya mereka yang didapati bersalah hendaklah didakwa mengikut Akta Hasutan dan bukan hanya dipindahkan jika mereka kakitangan kerajaan.

Beliau membuat kenyataan itu ekoran seorang lagi guru besar sekolah di Kedah didakwa mengeluarkan perkataan hasutan terhadap beberapa murid kerana makan di kantin sekolah semasa bulan Ramadan.

"Jawatankuasa Kerja Pusat MIC (CWC) merasakan hukuman berat mestilah dikenakan terhadap orang seperti itu sama ada mereka pegawai kerajaan atau ahli politik," katanya dalam kenyataan di sini pada Jumaat.

Beliau berkata tindakan terhadap mereka yang racis mestilah sebagai peringatan kepada yang lain agar mereka akan berhati-hati dan menghormati sensitiviti pelbagai bangsa di negara ini.

"Pandangan kita sangat serius mengenai trend ini. Jika kita benarkan ini berlaku berkali-kali, kita mungkin dalam bahaya.

"Saya merayu kepada pihak berkuasa berkenaan untuk mengambil tindakan segera terhadap mereka yang menyebarkan sikap racis. Kita jangan tunggu sehingga mereka hasut kerana pihak berkuasa tidak mengambil tindakan apa-apa terhadap mereka," kata beliau.

Samy Vellu berkata beliau sedih kerana masih ada sesetengah rakyat Malaysia bertindak yang boleh memudaratkan imej dan keselamatan negara.

"Biarlah kita bertindak segera untuk menyelamatkan perpaduan kita dan menghukum mereka yang mahu menimbulkan kekacauan," tambah beliau. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

TPM Buka Puasa Bersama Anggota Mubarak

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini