Jakim Periksa Lebih 20 Premis Minggu Ini - Semasa | mStar

Jakim Periksa Lebih 20 Premis Minggu Ini

PETALING JAYA: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan melakukan pemeriksaan terhadap lebih 20 premis makanan di sekitar Lembah Klang termasuk Putrajaya pada minggu ini.

Pengarah Bahagian Hub Halalnya, Saimah Mokhtar berkata, antara lokasi yang dikenal pasti adalah Kuala Lumpur, Petaling Jaya, Bangi dan Kajang.

“Lokasi premis bukan sekadar menumpukan hotel-hotel yang menawarkan promosi bufet Ramadan, bahkan turut membabitkan restoran dan tempat pelancongan.

“Ini kerana premis terbabit turut tidak ketinggalan menawarkan promosi itu kepada pelanggan sempena bulan Ramadan ini,” katanya kepada mStar Online pada Rabu.

Saimah berkata, Jakim telah melakukan pemeriksaan ke atas 21 hotel dan tiga restoran di sekitar Lembah Klang dan Genting Highlands sejak 1 Ramadan sehingga kini.

Berdasarkan pemantauan, katanya, masih terdapat ramai pengusaha premis makanan tidak memahami maksud sebenar penggunaan istilah bufet Ramadan.

Menurut beliau, pengusaha restoran pula beranggapan Jakim hanya melakukan pemantauan terhadap hotel sepanjang Ramadan.

“Sama ada hotel atau restoran, pemantauan dilakukan secara adil kerana kedua-duanya menyediakan perkhidmatan makanan kepada pengguna Muslim.

“Ini adalah pemantauan berkala terhadap premis yang tidak mempunyai sijil halal termasuk yang sudah peroleh pengiktarafan halal diiktiraf,” ujarnya.

Bufet Ramadan merupakan istilah 'perbahasaan halal' yang merujuk kepada penggunaan dalam makanan atau apa juga bentuk perdagangan atau perniagaan yang bermaksud halal dan ditanggung halal.

Mereka yang didapati bersalah menyalahgunakan istilah itu akan dikenakan tindakan di bawah Akta Perihal Dagangan 1972.

Di bawah akta itu, mereka terbabit akan dikenakan denda maksimum RM250,000 dan kesalahan kedua serta seterusnya dikenakan denda maksimum RM500,000.

Saimah berkata, mana-mana premis yang menawarkan bufet Ramadan tetapi tidak mempunyai sijil halal akan diminta supaya memberhentikan promosi itu serta-merta.

“Jakim akan melakukan pemantauan setiap hari sepanjang Ramadan dengan memberi pendidikan dan kesedaran kepada pengusaha premis mengenai halal.

“Mereka yang tidak mempunyai sijil halal dinasihatkan agar membuat permohonan pensijilan demi kepentingan pengguna,” katanya.

Bagaimanapun katanya, Jakim akan melakukan penguatkuasaan bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) sekiranya terdapat aduan terhadap premis makanan membabitkan isu halal.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini