Pekerja Asing Di Sabah Mungkin Tidak Dibenar Lagi Bawa Tanggungan - Semasa | mStar

Pekerja Asing Di Sabah Mungkin Tidak Dibenar Lagi Bawa Tanggungan

PUTRAJAYA: Pekerja asing khususnya warga Indonesia di Sabah mungkin tidak lagi dibenarkan membawa tanggungan, sebaliknya perlu menghantar keluarga mereka pulang ke negara asal selepas ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata perkara itu merupakan satu daripada 20 cadangan yang dikemukakan Makmal Khas Pengurusan Warga Asing di Sabah.

"Serentak itu pas tanggungan mereka tidak akan diperbaharui atau dikeluarkan lagi," katanya dalam satu kenyataan, di sini, Rabu.

Pas tanggungan itu dikeluarkan ketika pelaksanaan program pemutihan pendatang tanpa izin sebelum ini, yang membenarkan pekerja asing tinggal bersama isteri dan anak mereka di negeri tersebut.

Hishammuddin berkata 20 syor itu adalah tambahan kepada 48 inisiatif yang telah dikemukakan Makmal Pengurusan Warga Asing peringkat nasional.

Syor itu telah dibentang kepada kerajaan negeri Sabah dan akan dibincang pada Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin akan datang yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ianya juga akan dimaklumkan kepada semua menteri Kabinet dari Sabah menerusi Mesyuarat Khas Berhubung Strategi Pelaksanaan Inisiatif Makmal Pengurusan Warga Asing yang dipengerusikan bersama olehnya dan Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam.

Hishammuddin berkata kerajaan Sabah juga akan menubuhkan Jawatankuasa Pengurusan Warga Asing bagi memastikan pengurusan pekerja asing dan pendatang tanpa izin di negeri itu dilaksanakan dengan baik dan berkesan.

Makmal Khas Pengurusan Warga Asing Sabah yang dianggotai 27 wakil pelbagai agensi negeri dan persekutuan dilaksana selama empat minggu pada Mei lepas, bertujuan menangani serta menambah baik pengurusan pekerja asing dan pendatang tanpa izin di negeri tersebut. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM