Perlembagaan Jamin Pemilikan Tanah Rizab Melayu - Pemuda Gerakan Kedah

PETALING JAYA: Kepentingan orang Melayu dalam soal pemilikan tanah di negara ini sentiasa dilindungi oleh Perlembagaan dan tidak akan terhakis dengan pelaksanaan pemberian tender terbuka.

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang berkata, perkara itu sudah termaktub dalam artikel 89 Perlembagaan yang memelihara hak orang Melayu dalam soal tanah rizab.

"Setiap negeri juga mempunyai peruntukan undang-undang yang menghalang penjualan tanah rizab Melayu kepada bukan Melayu.

"Jadi dakwaan Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) bahawa penjualan tanah strategik kerajaan menggunakan tender terbuka akan menghakis aset yang dimiliki oleh kaum Melayu dan Bumiputera adalah tidak berasas sama sekali," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Perkasa, Datuk Ibrahim Ali yang menggesa kerajaan mengkaji semula cadangan menggunakan kaedah tender terbuka bagi penjualan tanah strategik oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Semalam, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas berkata, sekiranya kaedah itu diteruskan, ia boleh mengakibatkan kepentingan orang Melayu dan Bumiputera seperti yang terkandung dalam agenda Model Baru Ekonomi (MEB) tidak akan tercapai.

Mengulas lanjut, Keng Liang berkata Perkasa perlu faham pemberian tender terbuka akan memaksimumkan pendapatan kerajaan sekaligus memberik manfaat kepada semua rakyat Malaysia di negara ini.

"Hanya mereka yang layak sahaja, tidak kira orang Melayu atau bukan Bumiputera akan mendapat kontrak tersebut dengan pelaksanaan tender terbuka ini.

"Pelaksanaan proses ini juga tidak akan mengetepikan penyertaan orang Melayu dan Bumiputera di negara ini," katanya.

Sebaliknya, beliau menegaskan bahawa pelaksanaan tender terbuka akan memberi hak sama rata kepada semua pihak untuk memenangi sesuatu projek yang dijalankan.

"Dakwaan hanya beberapa orang 'Melayu' sahaja mampu membeli tanah strategik kerajaan tidak lagi timbul.

"Oleh itu, langkah kerajaan untuk melaksanakan tender terbuka dalam penjualan tanah strategik milik kerajaan sangat dialu-alukan,” katanya.

Kelmarin, Kongres Ekonomi Cina Malaysia menuntut hak ekuiti Bumiputera sebanyak 30 peratus dalam semua sektor ekonomi dikurangkan secara berperingkat.

Pertubuhan itu juga mahu kerajaan mengamalkan sistem tender terbuka dalam penawaran kontrak kerajaan agar persaingan adil dan tidak berat sebelah dalam bidang perniagaan tempatan dapat dicapai.

Tuntutan itu adalah antara 12 deklarasi yang terkandung dan diluluskan dalam kongres ekonomi yang dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Kuala Lumpur Sabtu lalu.

Artikel Sebelum

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain