Perlembagaan Jamin Pemilikan Tanah Rizab Melayu - Pemuda Gerakan Kedah

PETALING JAYA: Kepentingan orang Melayu dalam soal pemilikan tanah di negara ini sentiasa dilindungi oleh Perlembagaan dan tidak akan terhakis dengan pelaksanaan pemberian tender terbuka.

Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang berkata, perkara itu sudah termaktub dalam artikel 89 Perlembagaan yang memelihara hak orang Melayu dalam soal tanah rizab.

"Setiap negeri juga mempunyai peruntukan undang-undang yang menghalang penjualan tanah rizab Melayu kepada bukan Melayu.

"Jadi dakwaan Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) bahawa penjualan tanah strategik kerajaan menggunakan tender terbuka akan menghakis aset yang dimiliki oleh kaum Melayu dan Bumiputera adalah tidak berasas sama sekali," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Perkasa, Datuk Ibrahim Ali yang menggesa kerajaan mengkaji semula cadangan menggunakan kaedah tender terbuka bagi penjualan tanah strategik oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Semalam, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Pasir Mas berkata, sekiranya kaedah itu diteruskan, ia boleh mengakibatkan kepentingan orang Melayu dan Bumiputera seperti yang terkandung dalam agenda Model Baru Ekonomi (MEB) tidak akan tercapai.

Mengulas lanjut, Keng Liang berkata Perkasa perlu faham pemberian tender terbuka akan memaksimumkan pendapatan kerajaan sekaligus memberik manfaat kepada semua rakyat Malaysia di negara ini.

"Hanya mereka yang layak sahaja, tidak kira orang Melayu atau bukan Bumiputera akan mendapat kontrak tersebut dengan pelaksanaan tender terbuka ini.

"Pelaksanaan proses ini juga tidak akan mengetepikan penyertaan orang Melayu dan Bumiputera di negara ini," katanya.

Sebaliknya, beliau menegaskan bahawa pelaksanaan tender terbuka akan memberi hak sama rata kepada semua pihak untuk memenangi sesuatu projek yang dijalankan.

"Dakwaan hanya beberapa orang 'Melayu' sahaja mampu membeli tanah strategik kerajaan tidak lagi timbul.

"Oleh itu, langkah kerajaan untuk melaksanakan tender terbuka dalam penjualan tanah strategik milik kerajaan sangat dialu-alukan,” katanya.

Kelmarin, Kongres Ekonomi Cina Malaysia menuntut hak ekuiti Bumiputera sebanyak 30 peratus dalam semua sektor ekonomi dikurangkan secara berperingkat.

Pertubuhan itu juga mahu kerajaan mengamalkan sistem tender terbuka dalam penawaran kontrak kerajaan agar persaingan adil dan tidak berat sebelah dalam bidang perniagaan tempatan dapat dicapai.

Tuntutan itu adalah antara 12 deklarasi yang terkandung dan diluluskan dalam kongres ekonomi yang dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Kuala Lumpur Sabtu lalu.

Artikel Sebelum

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain