Rosmah Nasihat Isteri Anggota Tentera Yang Bertugas Semasa Aidilfitri Bersabar - Semasa | mStar

Rosmah Nasihat Isteri Anggota Tentera Yang Bertugas Semasa Aidilfitri Bersabar

KUALA LUMPUR: Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menasihati isteri dan keluarga anggota tentera yang terpaksa bertugas di dalam dan luar negara semasa Aidilfitri supaya bersabar dan tabah menghadapi situasi tersebut.

Katanya, beliau sebagai seorang isteri begitu memahami perasaan apabila suami yang juga ketua keluarga terpaksa meninggalkan keluarga demi menjalankan tugas dan tanggungjawab kepada negara meskipun pada sambutan Aidilfitri.

"Percayalah, saya pernah melalui situasi yang sama ketika suami saya (Datuk Seri Najib Tun Razak) pada ketika itu bertugas sebagai Menteri Pertahanan terpaksa meninggalkan saya di Rome disebabkan beliau ingin menyambut Hari Raya dengan anggota tentera kita yang bertugas di bawah panji Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Bosnia Herzegovina.

"Ketika dalam perjalanan pulang, helikopter yang dinaiki beliau 'delay' (lewat) dua jam disebabkan ada anggota rombongan yang sesat dan dalam masa dua jam itulah saya ni cukup risau memikirkan keadaan suami saya dan masa dua jam tu pula terasa lama, ibarat macam 20 hari," kata Rosmah.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian sumbangan Aidilfitri kepada anggota tentera di Kementerian Pertahanan di sini pada Isnin.

Rosmah yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) berkata badan itu sedia menambah sumbangan sekiranya Kementerian Pertahanan menambah bilangan anggotanya pada tahun depan.

"Jika Kementerian Pertahanan menambah anggota untuk Hari Raya tahun depan, bolehlah kami di Bakti menambah sumbangan untuk para anggota tentera yang bertugas pada hari lebaran," katanya.

Pada majlis tersebut, sebanyak 15,000 beg galas mengandungi antaranya kuih, makanan segera, vitamin dan kain pelikat, sumbangan pelbagai pihak termasuk Bakti, Kumpulan Sapura, Koperasi Tentera, Bank Muamalat, Pharmaniaga dan Dewina Holdings Sdn Bhd diserahkan kepada Kementerian Pertahanan untuk diagih-agihkan kepada anggota tentera yang bertugas pada Hari Raya.

Turut hadir isteri Timbalan Perdana Menteri yang juga Naib Yang Dipertua Bakti Puan Sri Norainee Abdul Rahman, Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Azizan Ariffin dan isteri Puan Sri Noorainee Abd Rahim. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia