Peraturan Kerja Separa Masa Dikuatkuasakan 1 Okt - Semasa | mStar

Peraturan Kerja Separa Masa Dikuatkuasakan 1 Okt

JASIN: Kerajaan akan menguatkuasakan Peraturan-Peraturan Kerja (Pekerja Separa Masa) 2010 mulai 1 Oktober ini yang memberi jaminan faedah tertentu kepada orang ramai yang bekerja separa masa.

Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam berkata, peraturan itu, yang telah diwartakan baru-baru ini, adalah bagi memastikan hak dan perlindungan pekerja separa masa daripada segi terma pemburuhan lebih jelas dan menyeluruh.

Peraturan tersebut mengandungi formula yang menentukan pembayaran gaji, caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Bertemu Pelanggan Kementerian Sumber Manusia di Dewan Alamanda Jasin di sini, Isnin.

Subramaniam berkata, peraturan baru ini akan memberi jaminan faedah kepada 6.5 juta orang seperti suri rumah, ibu tunggal, pesara, orang kurang upaya dan pelajar institusi pengajian tinggi yang ingin bekerja secara separa masa.

Beliau berkata, kerajaan meluluskan peraturan tersebut bagi memudahkan majikan mandapatkan tenaga kerja untuk kerja separa masa di samping menggalakkan majikan mengutamakan pekerja tempatan.

Subramaniam berkata, peraturan itu juga bagi mengelak pertikaian antara majikan dan pekerja berhubung kerja separa masa.

Beliau berharap suri rumah terutama mereka yang berkelulusan tinggi akan memanfaatkan langkah itu.

Katanya, penjawat awam juga akan mendapat faedah di bawah peraturan baru itu sekiranya mereka ingin melakukan kerja separa masa selepas waktu pejabat. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel