Pasukan Petugas Khas Pelaksanaan Bagi Kaum India Tangani 1,000 Kes - Semasa | mStar

Pasukan Petugas Khas Pelaksanaan Bagi Kaum India Tangani 1,000 Kes

KUALA SELANGOR: Pasukan Petugas Khas Pelaksanaan keputusan Jawatankuasa Kabinet bagi Masyarakat India telah menangani 1,000 kes membabitkan pelbagai masalah sosial yang dihadapi komuniti itu.

Di bawah "Program Mesra Rakyat 1Malaysia", pelbagai jabatan dan agensi kerajaan berkumpul di Dewan Harmoni Simpang Tiga di Ijok, Kuala Selangor, Ahad mulai 1 tengah hari bagi menyelesaikan masalah komuniti India termasuk sijil kelahiran, kad pengenalan dan kewarganegaraan, bantuan kebajikan dan kemiskinan, pendidikan, latihan kemahiran dan peluang pekerjaan, pinjaman perniagaan kecil serta bantuan guaman.

Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam berkata sesiapa sahaja yang mengetuai pasukan itu sentiasa bersedia menerima aduan dan menangani masalah kaum India.

"Kami menganggap program pertama ini berjaya dan destinasi seterusnya ialah di Perak dalam tempoh terdekat," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada program sehari itu.

Dr Subramaniam berkata program tersebut, yang merupakan pusat setempat bergerak bagi membantu menyelesaikan masalah masyarakat India, akan dibawa ke seluruh negara dengan melibatkan lebih banyak jabatan dan agensi kerajaan.

Beliau berkata semua kes yang dikemukakan hari ini akan dikumpulkan dan diselesaikan sebaik mungkin dalam tempoh tiga hingga empat bulan.

"Kami akan menghubungi mereka yang membawa kes kepada perhatian kami dan menyelesaikannya satu demi satu," katanya sambil menyuarakan kehairanan terhadap kes sijil kelahiran tidak dikeluarkan kepada individu walaupun selepas dia berusia 18 tahun.

"Menerusi program ini, kita mampu mengenal pasti masalah dan mengambil tindakan sewajarnya. Sesetengah masalah memerlukan siasatan rapi dan maklumat lanjut," katanya.

Katanya, program anjuran bersama bahagian MIC Kuala Selangor dan pertubuhan bukan kerajaan itu adalah selaras dengan konsep 1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

Pasukan Petugas Khas Pelaksanaan itu dibentuk oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga pengerusi Jawatankuasa Kabinet bagi Masyarakat India.

Ia akan memantau dan memperkukuh program penyampaian dan pelaksanaan bagi memperbaiki akses di kalangan golongan miskin dan berpendapatan rendah kepada perkhidmatan sektor awam seperti pembasmian kemiskinan, rumah mampu milik dan program pendidikan. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Wenger dapat tugas baharu di Fifa