Parti Politik Perlu Buang Sikap Negatif:Tsu Koon

KUALA LUMPUR: Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon pada Ahad menasihati parti politik supaya "mengotakan apa yang dikata" dan tidak mengamalkan politik negatif seperti tidak sudah-sudah ingin menjatuhkan pesaing.

"Kita perlu kembali kepada amalan politik yang positif dan sihat. Politik yang penuh dengan sopan santun, bukan politik yang penuh dengan kekasaran," katanya ketika merasmikan persidangan perwakilan tahunan perhubungan Gerakan peringkat Wilayah Persekutuan di sini, Ahad.

Beliau berkata sekiranya ada pihak menganggap kerajaan persekutuan tidak bertindak dengan betul, mereka boleh mengkritik dengan mengemukakan fakta dan angka yang tepat serta cadangan ke arah memperbetulkannya.

"Sekiranya pakatan pembangkang pula membuat kesilapan di empat negeri yang mereka kuasai (Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan), kritiklah mereka. Tapi, kedua-dua pihak perlu sanggup menerima kritikan dan tidak bersikap melampau dalam tindakan masing-masing," katanya.

Beliau berkata amalan politik negatif, seperti gemar mencantas pesaing, telah menjadi budaya selepas Pilihan Raya Umum 2008 hingga mencetuskan beberapa reaksi melampau serta perselisihan faham dalam kalangan rakyat negara ini.

"Ada banyak perkara yang perlu kita lakukan. Kita perlu beri tumpuan terhadap ekonomi, keselamatan dan alam sekitar, tapi kita tetap bertelagah tentang siapa yang buat dulu dan siapa yang buat kemudian.

"Kalau kita tidak pastikan ekonomi, masyarakat dan kerajaan kita berada dalam keadaan tersusun, siapakah yang akan menderita? Orang ramailah (yang akan menderita)," kata Koh.

Beliau berkata Gerakan tidak wajar mengamalkan budaya politik demikian dan menyeru anggotanya supaya sentiasa mengamalkan politik positif serta mengelak daripada bergaduh sesama sendiri dan mengutuk orang lain.

Bercakap kepada pemberita kemudiannya, Koh berkata cadangan Pemuda Gerakan agar Barisan Nasional (BN) menukar logonya telah dibincangkan di peringkat parti gabungan itu.

"Penjenamaan semula bukan bererti menukar logo, tapi mengubah sikap dan pendekatan. Contohnya slogan "Rakyat Didahulukan". Bagaimanakah BN boleh bertindak dengan lebih berkesan untuk membuat rakyat berasa "Rakyat Didahulukan?" Bukan politik didahulukan, parti didahulukan atau kepentingan diri didahulukan," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain