UPP Serbu Gudang Haram Di Pinggir Pagar Sempadan - Semasa | mStar

UPP Serbu Gudang Haram Di Pinggir Pagar Sempadan

PADANG BESAR: Sebuah gudang haram dalam hutan di pinggir pagar sempadan yang dipercayai menjadi lokasi transit diesel dan petrol bersubsidi ke Thailand diserbu Unit Pencegahan dan Penyeludupan (UPP) di sini pada Jumaat.

Komander UPP Perlis, DSP Zakaria Abdul Rahman berkata, dalam serbuan pukul 9.15 pagi itu, pihaknya merampas 650 liter petrol bersubsidi serta peralatan berkaitan termasuk pam penyedut.

Beliau berkata penyeludup menjadikan gudang yang tersorok di kawasan hutan yang terletak kira-kira 100 meter dari pagar sempadan itu sebagai tempat penyimpanan minyak sebelum diangkut kenderaan Thailand.

Katanya, di lokasi yang sama, kira-kira pukul 9.45 pagi UPP membuat serbuan ke rumah tidak bernombor dan menemui sebuah kenderaan pikup bernombor pendaftaran Thailand yang ditinggalkan dalam keadaan enjinnya masih hidup.

Pemandu kenderaan itu dipercayai menghilangkan diri setelah menyedari kehadiran pasukan UPP dan hasil pemeriksaan mendapati sebanyak 800 liter petrol bersubsidi tersimpan dalam tangki yang telah diubahsuai kenderaan itu.

Zakaria berkata, UPP juga merampas sebuah kereta jenis Volvo lama yang menggunakan pendaftaran Malaysia di lokasi yang sama yang dipercayai digunakan bagi tujuan menyeludup minyak berikutan tangki minyak kenderaan itu telah diubahsuai sehingga berupaya mengisi 100 liter petrol.

Seorang lelaki tempatan berumur 56 tahun ditahan untuk membantu siasatan berhubung rampasan kenderaan itu, katanya semasa ditemui dilokasi kes berkenaan.

Beliau berkata, kesemua kes itu yang membabitkan rampasan petrol, kenderaan dan peralatan bernilai RM41,782.50 dirujuk kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan untuk tindakan lanjut. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"