SKM Sasar 300 Sekolah Rendah Di Kelantan Sertai Koperasi - Semasa | mStar

SKM Sasar 300 Sekolah Rendah Di Kelantan Sertai Koperasi

KOTA BAHARU: Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) mensasarkan 300 sekolah rendah di Kelantan menyertai SKM.

Pengarah SKM negeri Wan Mohamad Sabri Wan Harun berkata mengikut akta SKM, sekolah yang mempunyai anggota koperasi seramai 50 ke atas diwajibkan berdaftar dengan suruhanjaya itu.

"Sehingga ini kesemua 540 sekolah menengah, termasuk sekolah menengah agama kerajaan di negeri ini telah menubuhkan kedai koperasi dan ini suatu perkembangan yang menggalakkan," katanya kepada Bernama selepas majlis perasmian Konvensyen Koperasi Sekolah peringkat negeri di sini, Isnin.

Beliau berkata ada antara koperasi sekolah mencatatkan keuntungan lebih RM100,000 setahun melalui aktiviti perniagaan yang dijalankan.

Terdahulu, ketika berucap merasmikan majlis itu, Ketua Penolong Pengarah (Sektor Pembangunan Kemanusiaan), Jabatan Pelajaran Kelantan Siti Mariam Mohamed berkata, penyertaan pelajar dalam gerakan koperasi bukan sahaja meningkatkan pengetahuan mereka dalam ilmu keusahawanan tetapi mendidik mereka berdisiplin dan melaksanakan aktiviti berfaedah.

"Ini secara tidak langsung memberi keuntungan balik kepada warga sekolah untuk mendapatkan barangan secara mudah dengan harga murah," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.