Mustapa Yakin 'Perang Saudara' Umno Rantau Panjang Selesai Sebelum PRU - Semasa | mStar

Mustapa Yakin 'Perang Saudara' Umno Rantau Panjang Selesai Sebelum PRU

KOTA BAHARU: Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed yakin "perang saudara" dalam Umno Bahagian Rantau Panjang dapat diselesaikan sebelum pilihan raya umum akan datang.

Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata kemelut yang dihadapi Umno bahagian itu lebih bersifat "perang saudara" kerana melibatkan dua pihak berbeza pendapat.

"Pada Sabtu, kita telah mengadakan pertemuan antara kedua-dua pihak saudara yang berperang secara aman dan kedua-dua pihak telah mengeluarkan pandangan mereka.

"Namun, mesyuarat pada hari ini lebih kepada mendengar pandangan mereka secara umum untuk mengenal pasti masalah pokok yang menyebabkan pertentangan timbul, dan saya akan pergi secara mendalam dalam isu perang saudara ini untuk mencari jalan penyelesaian," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pertama Umno Bahagian Rantau Panjang setelah Badan Perhubungan Umno Kelantan mengambil alih pengurusan dan pentadbiran 22 Julai lepas.

Perpecahan di kalangan pemimpin Umno bahagian itu yang berlarutan sejak sekian lama, telah menyebabkan kedua-dua kumpulan mengadakan mesyuarat perwakilan secara berasingan pada Jun lepas.

Satu mesyuarat dijalankan oleh Ketua Bahagian Umno Rantau Panjang Abdullah Yassin manakala satu lagi oleh bekas ketua bahagian itu, Datuk Mohd Zain Ismail.

Sehubungan itu, Majlis Tertinggi Umno pada 22 Julai lepas telah memutuskan supaya Badan Perhubungan Umno Kelantan mengambil alih pentadbiran bahagian berkenaan.

Mustapa bagaimanapun, tidak memberikan tempoh masa yang khusus bila masalah di bahagian itu akan dapat diselesaikan.

"Ia bergantung kepada masalah dasar yang kita sedang tangani. Kita harapkan ia akan diselesaikan secepat mungkin, kalau boleh sebelum pilihan raya umum," katanya.

Beliau berkata Umno Kelantan juga akan melancarkan majlis Juara Rakyat pada hari keempat puasa di Rantau Panjang sebagai bukti perpaduan di kalangan anggota umno bahagian itu masih utuh. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain