Pelajar Hidapi Penyakit Kronik Ditimbang Bantuan Wang Ihsan - Semasa | mStar

Pelajar Hidapi Penyakit Kronik Ditimbang Bantuan Wang Ihsan

BACHOK: Pelajar yang menghidapi penyakit kronik seperti kencing manis, lemah jantung dan buah pinggang akan dipertimbangkan untuk diberikan bantuan daripada wang ihsan.

Pengerusi Jawatankuasa Pengagihan Wang Ihsan Kelantan Senator Datuk Dr Awang Adek Hussein berkata perkara itu akan dibincangkan pada mesyuarat jawatankuasa itu datang.

"Mereka perlu dibantu bagi meringankan beban keluarga dan pelajar terbabit," katanya kepada pemberita selepas majlis pengagihan wang ihsan di Sekolah Menengah Kebangsaan Long Yunus di sini, Sabtu.

Pada majlis itu, 1,303 pelajar tingkatan enam dari enam buah sekolah menengah di daerah ini menerima wang ihsan, masing-masing sebanyak RM200.

Awang Adek, yang juga Timbalan Menteri Kewangan berkata sebanyak RM15 juta daripada RM25 juta wang ihsan yang disalurkan kepada Kelantan setakat ini, diperuntukkan untuk bantuan kepada 70,000 pelajar yang memerlukan.

"Pengagihannya (kepada pelajar) dijangka selesai menjelang hari raya aidilfitri bulan depan," katanya.

Sementara sebanyak RM5 juta diperuntukkan untuk diagihkan kepada waris si mati yang terkorban dalam bencana alam seperti banjir dan ribut serta kematian anggota keluarga yang ramai akibat kemalangan jalan raya manakala bakinya RM5 juta akan diagihkan berasaskan keperluan semasa.

Beliau memberi jaminan pengagihan wang berkenaan adalah adil dan telus tanpa pilih kasih dan fahaman politik. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain