Mahkamah Arah Pejabat Tanah Bayar Ganti Rugi RM113,000 Kepada Dua Beranak

TEMERLOH: Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang dan Pejabat Tanah Daerah Raub membayar ganti rugi keseluruhan berjumlah RM113,008 kepada dua beranak yang mendakwa tanah milik mereka di Raub diberikan kepada pihak lain.

Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Akhtar Tahir membuat keputusan itu di dalam kamar setelah mendapati jabatan itu cuai dalam prosedur pengeluaran hak milik tanah ke atas Lee Kok Seng, 32, dan ayahnya, Lee Tiek Choon, 61.

Bagaimanapun, mahkamah tidak menyentuh mengenai permohonan deklarasi oleh kedua-dua mereka bahawa pindah milik tanah yang dilakukan PTG adalah tidak sah dan dibatalkan dan mendaftar kembali tanah terbabit atas nama mereka.

Kedua-dua mereka memfailkan tuntutan itu pada 7 Feb 2007 dengan menamakan pembeli tanah berkenaan, Liang Sang, Lee Ying Mun, Cheong Fit Lan serta Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Pahang dan Pentadbir Pejabat Tanah Daerah Raub sebagai defendan.

Dalam tuntutan itu, mereka mendakwa tanah seluas 4.271 hektar di Sungai Klau, Raub, yang dibeli mereka bersama lima yang lain pada 1988 telah diberikan kepada pihak ketiga tanpa pengetahuan mereka. Mereka mendakwa telah menerima status hak milik sementara daripada PTG pada 24 September 1999, namun apabila geran hak milik kekal dikeluarkan pada Oktober 2001, ia menunjukkan dua hak milik berlainan.

Kedua-dua mereka mendakwa hanya menerima kawasan seluas 3.471 hektar manakala 0.8 hektar yang diusahakan dengan tanaman kelapa sawit diberikan kepada Liang yang kemudian menjualnya kepada Lee dan Cheong.

Selain deklarasi itu, mereka turut memohon ganti rugi khas berjumlah RM88,638 serta ganti rugi am yang akan ditaksirkan oleh mahkamah.

Kok Seng ketika ditemui berkata, mereka mungkin akan membuat rayuan berhubung keputusan itu.

"Perkara yang paling penting ialah hak milik tanah itu, kami mahu tanah kami semula, wang tidak penting," katanya.

Artikel Sebelum

Zakat Fitrah Pulau Pinang Kekal RM7

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain