“Teng Chang Khim Boleh Pakai Banyak Topi Tapi Mengadaplah Jwtkuasa Disiplin Sebagai Ahli Parti” - Tan Kok Wai - Semasa | mStar

“Teng Chang Khim Boleh Pakai Banyak Topi Tapi Mengadaplah Jwtkuasa Disiplin Sebagai Ahli Parti” - Tan Kok Wai

PETALING JAYA: Pengerusi Jawatankuasa Disiplin DAP, Tan Kok Wai dalam reaksi balasnya kepada kenyataan Teng Chang Khim petang Isnin menegaskan, Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor itu harus sedar, beliau bertanggungjawab untuk mengadap jawatankuasa disiplin atas kapasitinya sebagai ahli parti.

“Dia harus sedar yang dia bukan sahaja ahli DAP tetapi juga ahli jawatankuasa eksekutif pusat parti dan juga wakil rakyat parti bagi dewan undangan negeri (Sg Pinang). Oleh itu, beliau bertanggungjawab ke atas urusan parti bila dipanggil mengadap jawatankuasa disiplin,” kata Tan.

Pada masa yang sama, Tan menegaskan, kedudukan Teng sebagai pengerusi Selcat hanyalah salah satu daripada pelbagai topi atau baju yang harus Teng pakai atas kapasitinya mewakili parti.

Tan yang juga ahli parlimen Cheras menegaskan, isu jawatan dan juga gelaran bukanlah satu isu untuk seseorang itu dipanggil mengadap jawatankuasa disiplin yang diwujudkan untuk mendengar isu dan juga permasalahan dalam parti. “Sebagai contoh, saya adalah pengerusi jawatankuasa disiplin parti tapi pada masa yang sama saya juga memakai topi sebagai ketua jawatankuasa pemilihan parti dan saya juga ahli parlimen Cheras,’’ kata Tan lagi.

Beliau juga memberi contoh, sekiranya seseorang itu menyaksikan satu kejadian jenayah, saksi itu bertanggungjawab untuk tampil ke hadapan dan membantu polis dengan membuat aduan atau repot dan bukannya menunggu sehingga polis menawarkan hadiah wang tunai barulah hendak tampil.

Tan berkata demikian sebagai kenyataan balas di atas kenyataan yang dibuat oleh Teng awal Isnin yang mengatakan beliau tidak akan datang mengadap jawatankuasa disiplin parti jika beliau dipanggil mengadap selaku speaker Dewan Undangan Negeri Selangor atau pengerusi Selcat.

Malah Teng memberitahu para pemberita bahawa beliau rela dipecat berkaitan kenyataan ringkasnya melalui twitter semalam yang menyebut “Oh Tuhan! Pesalah sebenarnya terlepas”.

Kenyataan kontroversinya itu dibuat ekoran pemecatan ahli Majlis Perbandaran Klang, Tee Boon Hock oleh jawatankuasa disiplin DAP Sabtu lalu atas dakwaan menyalahgunakan kepala surat Exco Kerajaan Negeri, Ronnie Liu untuk meraihkan keuntungan daripada kontrak-kontrak yang disokongnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

34 Rakyat China Ditahan Dalam Ops Noda

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal