Mahkamah Tetapkan 10 Ogos Dengar Permohonan Semakan Kehakiman ESQ - Semasa | mStar

Mahkamah Tetapkan 10 Ogos Dengar Permohonan Semakan Kehakiman ESQ

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini menetapkan 10 Ogos ini untuk hujahan sama ada mahkamah sivil mempunyai bidang kuasa mendengar permohonan syarikat ESQ Leadership Center Sdn Bhd, supaya dibenar membuat semakan kehakiman bagi membatalkan fatwa Mufti Wilayah Persekutuan berhubung ajaran dan fahaman yang dibawa syarikat itu.

Hakim Datuk Mohd Zawawi Salleh menetapkan tarikh itu selepas berjumpa peguam Abu Bakar Jais dan Helmi Hamzah yang mewakili ESQ dan peguam kanan persekutuan Natrah Idris yang mewakili pejabat Peguam Negara.

Abu Bakar memberitahu media bahawa mahkamah memerintahkan mereka memfailkan dokumen berhubung hujahan sama ada mahkamah sivil boleh mendengar permohonan bagi mendapat kebenaran untuk semakan kehakiman yang difailkan ESQ, sebuah syarikat latihan pembinaan modal insan.

Syarikat itu dalam permohonan yang difailkan pada 26 Julai, menamakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan dan Mufti Wilayah Persekutuan sebagai responden.

Syarikat itu mendakwa pada 17 Jun lepas, mufti berkenaan iaitu Datuk Wan Zahidi Wan Teh telah mengeluarkan fatwa bahawa ajaran, pegangan serta fahaman yang dibawa ESQ anjuran warga Indonesia Dr Ary Ginanjar Agustian, dan apa-apa ajaran seumpama dengannya, adalah menyeleweng daripada ajaran Islam kerana mengandungi perkara yang boleh merosakkan akidah dan syariat Islam, selain meminta orang ramai menjauhinya.

Memandangkan ia telah disiarkan dalam Warta Kerajaan pada hari yang sama, ESQ memohon deklarasi bahawa fatwa dan penerbitannya yang telah digazetkan itu sebagai terbatal dan tidak sah, selain perintah mandamus bagi memaksa mufti berkenaan menyiarkan pembatalan fatwa tersebut dalam tempoh 30 hari selepas permohonan itu difailkan.

ESQ turut mempertikaikan kaedah serta prosedur yang diguna pakai mufti tersebut dalam membuat dan mengeluarkan fatwa berkenaan mengikut Seksyen 31, 33 dan 34 Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993.

Katanya Seksyen 34 akta berkenaan memperuntukkan bahawa mufti hendaklah mendapatkan perintah daripada Yang di-Pertuan Agong terlebih dahulu sebelum membuat dan mengeluarkan fatwa berkenaan.

Syarikat itu mendakwa penelitian terhadap fatwa dan penerbitannya yang digazetkan dalam Warta Kerajaan tidak menunjukkan sebarang maklumat bahawa Yang di-Pertuan Agong telah memerintahkan mufti itu untuk mengeluarkan fatwa berkenaan terhadap ESQ.

ESQ mendakwa akibat penerbitan fatwa itu, syarikat tersebut tidak dapat mengadakan latihan pembinaan modal insan kepimpinan yang bertujuan membangunkan nilai potensi manusia iaitu kecerdasan intelektual, emosional dan kerohanian di Wilayah Persekutuan.

Lebih 65,000 orang termasuk kenamaan, tokoh agama, tokoh korporat serta pegawai kerajaan telah mengikuti modul program motivasi yang dikendalikan ESQ di negara ini sejak 2006.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain