Selangor Kekal Keputusan Tidak Benarkan Syabas Naikkan Tarif Air - Semasa | mStar

Selangor Kekal Keputusan Tidak Benarkan Syabas Naikkan Tarif Air

KUALA LUMPUR: Kerajaan Negeri Selangor hari ini menegaskan tidak akan berganjak dari keputusannya untuk tidak bersetuju dengan kenaikan tarif air yang dikemukakan oleh Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas).

Menurut satu kenyataan Pejabat Menteri Besar Selangor di sini hari ini, mengenai isu air, kerajaan negeri Selangor dalam apa juga keadaanpun tidak akan bersetuju dengan kenaikan tarif air yang dikenakan kepada pelanggan dan bersedia mempertahankan pendirian ini.

Bagaimanapun, kenyataan itu menyatakan bahawa kerajaan negeri tidak menghalang mana-mana pihak termasuk Syabas untuk mendapat pengadilan dan pembelaan di mahkamah.

Katanya, kerajaan negeri hairan apabila tiba-tiba isu membawa kes ke mahkamah ditimbulkan oleh Syabas.

"Ia seolah-olah mahu memberi tekanan kepada Kerajaan Selangor agar menerima skim penyelesaian yang dicadangkan Kerajaan Persekutuan," katanya.

Menurut kenyataan itu, kerajaan negeri juga yakin mempunyai asas yang kukuh untuk membawa Syabas ke mahkamah kerana melanggar syarat perjanjian konsesi termasuk cuba menaikkan tarif air tanpa mendapat kelulusan Kerajaan Negeri terlebih dahulu.

"Kerajaan Selangor telah lama bersedia tetapi menangguhkan tindakan ini kerana tidak mahu memberi sebarang prasangka terhadap perbincangan yang sedang dijalankan antara kerajaan negeri, Kerajaan Persekutuan dan agensi-agensi terlibat serta syarikat konsesi termasuk Syabas," katanya.

Katanya, dasar kerajaan Selangor sentiasa menumpukan sepenuh keprihatinan terhadap kepentingan rakyat Selangor adalah asas utama dalam setiap keputusan dan isu air tidak terkecuali. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Sebutan Kes Bunuh Haresvarra 1 September

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain