Elak Keluar Surat Sokongan Berunsur Perniagaan - Khalid Ibrahim - Semasa | mStar

Elak Keluar Surat Sokongan Berunsur Perniagaan - Khalid Ibrahim

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini menasihati semua pemimpin di negeri ini supaya mengelak daripada mengeluarkan surat sokongan berunsur perniagaan.

Beliau berkata hal berkenaan ditujukan kepada semua pemimpin termasuk wakil rakyat, Anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan anggota majlis pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi mengelak timbulnya konflik kepentingan serta boleh menjejaskan kepercayaan rakyat terhadap pentadbiran kerajaan negeri.

"Satu surat pekeliling akan dikeluarkan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri dalam masa terdekat berhubung saranan ini dan kita minta semua pemimpin mengambil perhatian terhadapnya," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco Kerajaan Negeri di sini pada Rabu.

Bagaimanapun, Abdul Khalid berkata surat sokongan bagi tujuan untuk mendapatkan bantuan kebajikan amat digalakkan terutamanya bagi membantu golongan kurang berkemampuan dan memerlukan bantuan.

"Surat sokongan seperti anak mahu masuk universiti, orang susah untuk dapatkan bantuan dan bantuan untuk warga emas amat dialu-alukan," katanya.

Beliau berkata sehubungan itu, Datuk Bandar, Yang DiPertua PBT dan agensi kerajaan diminta untuk mengumpul semua surat sokongan yang telah dikeluarkan oleh semua pemimpin untuk diaudit dan dinilai keberkesanannya.

Sementara itu, Abdul Khalid meminta supaya Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) menyelaraskan tarif air bagi meter individu dan meter pukal untuk membolehkan pengguna di Selangor menikmati pemberian air percuma bagi setiap 20 meter padu pertama setiap bulan dengan caj yang sama.

Beliau berkata pada masa ini, Syabas mengenakan caj yang berbeza mengikut jenis meter iaitu bagi meter individu, setiap 20 meter caj dikenakan ialah RM11.40, RM16 untuk pengguna meter pukal bagi pangsapuri kos rendah dan RM27 (pangsapuri bukan kos rendah).

"Kita berpendapat perbezaan tarif air mengikut jenis meter tidak patut berlaku dan akan mengadakan rundingan bersama pihak Syabas agar tarif perkhidmatan air diselaraskan untuk semua," katanya.

Abdul Khalid berkata perbezaan tarif mengikut jenis meter ini dikenal pasti ketika Kerajaan Negeri sedang memperluaskan pemberian air percuma 20 meter padu setiap bulan kepada penghuni rumah kos rendah yang mengggunakan meter pukal.

Beliau berkata kerajaan negeri turut memperkenalkan sistem kupon air percuma bagi memastikan penduduk kediaman bertingkat jenis kos rendah turut menikmati kemudahan berkenaan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Dua Gempa Bumi Kuat Landa Mindanao

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain