Kerajaan Tunggu Hasil Audit Forensik Sebelum Ambil Tindakan Terhadap Sime Darby - Semasa | mStar

Kerajaan Tunggu Hasil Audit Forensik Sebelum Ambil Tindakan Terhadap Sime Darby

KUALA LUMPUR: Kerajaan belum mengambil sebarang tindakan terhadap Lembaga Pengarah Sime Darby kerana masih menunggu keputusan kajian oleh pakar-pakar luaran daripada firma perunding (KPGM dan Deloitte) dan sebuah firma guaman bebas.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam jawapan bertulis berkata, firma perunding dan firma guaman bebas berkenaan kini sedang menjalankan audit forensik bebas yang dijangka selesai pada akhir Ogos ini.

"Sebarang keputusan atas dasar akauntabiliti dan kebertanggungjawaban akan hanya diambil setelah segala usaha audit dan siasatan ini selesai sepenuhnya," katanya.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, demikian ketika menjawab soalan Senator Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mengenai tindakan yang diambil terhadap Lembaga Pengarah Sime Darby secara ‘en bloc’ atas kegagalan mereka menyelamatkan Sime Darby daripada kerugian hampir mencecah RM2 bilion.

Dalam pada itu, beliau berkata, Sime Darby juga telah memperkenalkan inisiatif ke arah memperkasakan struktur tadbir urus syarikat dengan meningkatkan etika dan kebertanggungjawaban dalam sebarang keputusan yang dibuat bagi meningkatkan pemantauan kewangan serta membudayakan amalan pengurusan risiko.

"Ini adalah sebagai langkah tambahan untuk mengelak isu kelemahan pentadbiran atau kecuaian daripada berulang," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain