Bekas Ketua Umno Bahagian Rantau Panjang Dirujuk Kepada Lembaga Disiplin

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Umno Bahagian Rantau Panjang, Datuk Mohd Zain Ismail dirujuk kepada Lembaga Disiplin Umno kerana melanggar disiplin parti dengan mengadakan mesyuarat Umno bahagian berkenaan secara berasingan.

Selain beliau dua lagi yang menerima nasib yang sama ialah bekas Naib Ketua Bahagian, Razali Abdullah dan Ketua Puteri bahagian berkenaan, Norhayati Mohamad.

Keputusan berkenaan diumumkan Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di sini pada Rabu.

"Oleh kerana perkara ini menyentuh soal disiplin dalam parti, maka MT bersetuju merujuk mereka kepada Lembaga Disiplin Umno untuk mempertimbangkan keputusan yang wajar diambil," katanya.

Pada 26 Jun lalu dua puak dalam Umno bahagian itu mengadakan persidangan perwakilan serentak iaitu yang Ketua Bahagiannya Abdullah Mat Yasin di Kolej Kemahiran Tinggi Mara dan yang diketuai Mohd Zain di dewan Umno bahagian itu.

Selain itu menurut Perdana Menteri, MT juga bersetuju supaya pentadbiran bahagian berkenaan diambil alih oleh Badan Perhubungan Umno Kelantan sehingga pergolakan dalam bahagian itu kembali pulih.

Mengenai kekecohan yang berlaku pada mesyuarat Umno Bahagian Sungai Petani, Najib berkata, pentadbiran bahagian berkenaan juga kini diserahkan kepada Badan Perhubungan Umno Kedah untuk diuruskan buat sementara waktu.

"Pengambilalihan kuasa pentadbiran oleh Badan Perhubungan Umno negeri-negeri berkenaan adalah untuk sementara waktu... bila sudah kembali pulih, kita beri balik kuasa kepada Umno bahagian itu.

"Ini bukan sesuatu perkara yang luar biasa, ia pernah berlaku dalam Umno," katanya.

Katanya lagi, Badan Perhubungan Umno negeri boleh memainkan peranan bagi mengatasi masalah wujudnya puak-puak dalam sesuatu bahagian yang terlibat.

"Kita beri kepada perhubungan negeri kerana kalau ada dua puak, Umno negeri boleh ambil keputusan yang tidak memihak kepada mana-mana puak... dengan cara ini kita harap mereka dapat pulihkan keadaan dan cantum semula," katanya.

Ditanya mengenai masalah yang timbul dalam Umno Bahagian Setiu, Terengganu, Najib berkata: "Kita ambil maklum, tapi MT belum ambil apa-apa keputusan lagi."

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain