Media Digesa Lapor Perkembangan Tepat Mengenai Scorpene - Semasa | mStar

Media Digesa Lapor Perkembangan Tepat Mengenai Scorpene

KOTA KINABALU: Media perlu melaporkan perkembangan tepat mengenai kapal selam negara agar rakyat tidak terperdaya dengan tohmahan pembangkang yang kurang faham mengenai fungsi aset negara itu, kata Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad.

"Umpamanya, di Teluk Sepanggar, sekarang ada dua kapal selam, KD Tun Razak dan KD Tunku Abdul Rahman. Orang nampak kapal-kapal selam jenis Scorpene ini duduk saja atas air dan membuat tanggapan bahawa ia tak boleh menyelam.

"Tetapi ada bermacam-macam aktiviti dijalankan dalam kapal selam itu," katanya kepada pemberita pada majlis penyampaian anugerah khidmat cemerlang Kementerian Pertahanan di Kem Tentera Lok Kawi dekat sini hari ini.

Abdul Latiff berkata, bahawa kapal selama tidak sama dengan kapal biasa yang mana orang boleh nampak kakitangan bekerja di atas dek.

Beliau melahirkan rasa kesal kerana ada pihak yang mahu supaya siasatan dijalankan kerana kononnya satu daripada kapal selam itu sering rosak.

"Dakwaan seperti ini akan merisaukan rakyat," katanya.

KD Tunku Abdul Rahman, yang tiba di pangkalannya Teluk Sepanggar pada 17 September lepas, dan KD Tun Razak yang tiba semalam, dibeli oleh kerajaan Malaysia menerusi satu urus niaga bernilai RM3.4 bilion pada 2002 dan dibina di Toulon, Perancis. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Malaysia Gagal Tandingi Thailand

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Hotel di Makkah hangus dijilat api