Krisis Air Selangor Akan Berlaku - Wecam - Semasa | mStar

Krisis Air Selangor Akan Berlaku - Wecam

PETALING JAYA: Krisis bekalan air di Selangor akan benar-benar berlaku sekiranya kebuntuan masalah tersebut tidak diselesaikan segera antara kerajaan negeri Selangor dan kerajaan persekutuan, kata Persatuan Pengguna Air dan Tenaga Malaysia (Wecam).

Setiausahanya S. Piarapakaran berkata berikutan kebuntuan tersebut, langkah penyenggaraan saluran paip sedia ada tidak dilakukan yang mana ini akan menyebabkan lebih banyak berlaku paip bocor dan mengganggu proses pembekalan air.

"Ini juga menyebabkan kehilangan air yang tidak mendatangkan hasil akibat kebocoran," katanya.

Wecam mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang meminta Selangor tidak melengah-lengahkan dalam usaha menyelesaikan isu berkaitan perjanjiaan air tersebut antara kedua-dua pihak.

Beliau berkata punca masalah yang dihadapi ialah disebabkan janji kerajaan Selangor untuk memberi bekalan air percuma kepada rakyat seperti yang pernah dibuatnya pada pilihan raya umum lalu.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid pula sebelum ini berkata gesaan Muhyiddin supaya masalah bekalan air itu diselesaikan segera adalah bertujuan melindungi kepentingan kroni Barisan Nasional.

Piarapakaran berkata isu air tersebut jangan dipolitikkan kerana pengguna yang akan terjejas sekiranya perjanjian pembekalan bekalan air mentah antara Selangor dan Pahang masih tertangguh.

Beliau memberitahu, kajian mendapati permintaan air yang telah dirawat di Lembah Klang akan meningkat dan projek pemindahan air dari Pahang ke Selangor dapat membantu memenuhi permintaan tersebut.

"Jika jalan penyelesaian tidak menjelma, pengguna di Selangor akan mula mengalami masalah bekalan air menjelang 2014," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

MCA Terbuka Cadangan Kerjasama Umno - PAS

Artikel Berkaitan

Artikel Lain