Peserta PLKN Akan Dihimpun Semula - Zahid Hamidi - Semasa | mStar

Peserta PLKN Akan Dihimpun Semula - Zahid Hamidi

KUALA LUMPUR: Kementerian Pertahanan bercadang untuk mengadakan perjumpaan semula dengan kira-kira setengah juta bekas peserta Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang telah menyertai program itu sejak ia dilancarkan pada 2004. Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata majlis 'reunion' yang dicadangkan itu akan dijalankan secara berperingkat yang bertujuan untuk menjalin dan menyemai semula semangat patriotik dan kekitaan yang dibentuk ketika para pelatih menjalani program tersebut.

"Semangat patriotik dalam membentuk generasi muda berdisiplin dan bersemangat tinggi ketika di dalam kem perlu terus melekat di dalam hati setiap peserta meskipun mereka telah tamat latihan.

"Maka kita mahu adakan tindakan susulan untuk bertemu semula dengan bekas peserta yang telah mengikuti latihan PLKN sejak dari siri pertama lagi agar semangat kekitaan itu dapat dijalin semula," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program pemilihan secara berkomputer bagi pelatih PLKN Siri Ke-8 untuk tahun 2011 pada Selasa.

Dalam pemilihan itu, seramai 140,000 remaja daripada 514,553 yang lahir pada tahun 1993 terpilih untuk menyertai program pada tahun hadapan.

Mereka terdiri daripada 77,000 peserta lelaki dan 63,000 peserta perempuan.

"Pecahan peserta ialah 60 peratus Bumiputera iaitu sebanyak 84,000 peserta, Cina (28 peratus iaitu 39,000 peserta), India (10 peratus iaitu 14,000 peserta) dan dua peratus (2,800 peserta) bagi lain-lain kaum," katanya.

Ahmad Zahid berkata PLKN semakin diterima rakyat termasuk di kalangan pihak pembangkang yang kini menerima hakikat bahawa PLKN adalah untuk menjadikan pesertanya sebagai warga yang baik dan bukannya sebagai pusat indoktrinasi politik.

Katanya PLKN telah menunjukkan kesan yang amat positif dalam pembentukan ciri-ciri patriotisme, perpaduan kaum dan integrasi nasional, keperibadian unggul dan integriti serta semangat sukarelawan dalam kalangan remaja.

"Berdasarkan kajian keberkesanan PLKN yang dijalankan pada 1 Nov hingga 7 Dis tahun lepas ke atas 61,950 orang terdiri dari bekas pelatih, ibu bapa, majikan dan masyarakat umum, mendapati program berjaya memupuk semangat kesetiaan dan kecintaan kepada negara dengan pencapaian 83.86 peratus.

"Hasil kajian juga mendapati bahawa PLKN telah mewujudkan persefahaman yang lebih baik antara remaja yang berlainan agama dan bangsa selain meningkatkan semangat kesukarelaan, cergas, cerdas dan berkeyakinan diri," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata nama pelatih yang terpilih untuk menyertai PLKN Siri 8/2011 akan disiarkan melalui laman web www.khidmatnegara.gov.my pada 15 Julai ini selain akan dihebahkan di semua media elektronik dan cetak.

Katanya orang ramai juga boleh menyemak melalui sistem pesanan ringkas dengan menaip PLKN SEMAK (nombor kad pengenalan) dan dihantar ke 15888.

"Penempatan kem pelatih untuk Kumpulan Satu Siri 8/2011 akan diumumkan pada bulan November tahun ini dan untuk Kumpulan Dua dan Kumpulan Tiga, akan diumumkan pada tahun hadapan," katanya.

Beliau berkata konsep pemilihan pelatih menggunakan sistem pemilihan rawak berkomputer yang dikenal sebagai 'Monte Carlo Logarithm' yang mana konsep tersebut terbukti sebagai pemilihan rawak terbaik dan diguna pakai oleh banyak pihak di negara ini dan luar negara.

PLKN dilancarkan pada 16 Februari 2004 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang ketika itu merupakan Timbalan Perdana Menteri, dengan kumpulan sasaran merupakan golongan remaja berumur 18 tahun. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain