Firdaus Nafi Sertai Perwakilan Yang Timbulkan Kekecohan - Semasa | mStar

Firdaus Nafi Sertai Perwakilan Yang Timbulkan Kekecohan

SUNGAI PETANI: Naib Ketua UMNO Bahagian Sungai Petani, Datuk Firdaus Zakaria hari ini menjelaskan bahawa beliau bertindak turun dari pentas adalah untuk meredakan kekecohan agar mesyuarat perwakilan bahagian itu semalam kembali tenang.

Beliau berkata wakil Majlis Tertinggi (MT) Datuk Abdul Raof Yusof yang juga Setiausaha Kerja Umno, memintanya mententeramkan perwakilan apabila berlaku insiden tolak-menolak yang bermula dengan pertikaman lidah.

"Tindakan saya turun bukan untuk menyertai perwakilan yang mendesak Ketua Bahagian Ali Yahaya supaya melepaskan jawatannya, tetapi atas permintaan Abdul Raof," kata Firdaus ketika mengulas laporan akhbar mengenai insiden itu hari ini.

Akhbar hari ini melaporkan Firdaus, Ketua Wanita Siti Aminah Kamis dan Ketua Puteri Sungai Petani yang juga Naib Ketua Puteri Umno Malaysia Shahanim Mohd Yusof, turun dari pentas menyertai perwakilan yang mencetuskan kekecohan kerana menolak Ali sebagai Ketua Bahagian.

Shahanim yang dihubungi Bernama berkata, Wanita dan Puteri mengusulkan undi tidak percaya terhadap Ketua Bahagian Sungai Petani itu dan mahu beliau digantikan tetapi usul tersebut dihalang daripada dibawa ke dalam mesyuarat oleh penyokong Ali.

Firdaus berkata dalam suasana kelam-kabut seperti itu, beliau mungkin dilihat seolah-olah menyertai kumpulan perwakilan yang menentang Ali, tetapi bersyukur kerana tidak berlaku insiden lebih buruk.

Ali yang tidak dibenarkan berucap pada majlis perasmian, bagaimanapun dibenarkan menyampaikan ucapan penangguhan pada akhir mesyuarat.

"Saya harap pihak terbabit menerima nasihat Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam supaya semua masalah dalaman Umno diselesaikan secara kekeluargaan.

"Masalah ini juga saya yakin boleh diselesaikan melalui rundingan meja bulat. Mereka boleh duduk semeja dan berbincang, dan tidak perlu menunggu MT membuat keputusan," kata Firdaus. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Fazura beri amaran kepada kaki sibuk

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain